Nauka i Tehnologija
Upozorenje građanima: Lažne nagradne igre na Facebooku Policijska uprava Bijeljina upozorava građane da se na društvenoj mreži Facebook pojavljuju informacije o lažnim nagradnim igrama, među kojima je trenutno aktuelna ona u kojoj se koristi trgovačko ime i logo firme 'Bingo'
#

Osim toga, mnoštvo je i drugih lažnih nagradnih igara u kojima se koriste imena drugih privrednih društava i brendova kao npr. '' Tropik'', ''Malagić namještaj'', ''Unikredit banka'', ''Gazprom Bosne i Hercegovine'', ''Banja Vrućica'', ''Robot'' i sl. koje su aktuelne u prethodne dvije godine.

"Građani se upozoravaju da je cilj kreiranja ovakvih informacija da se na prevarni način pribave njihovi lični podaci, te da stoga ne šalju fotografije svojih ličnih dokumenata i druge lične podatke putem društvenih mreža ili elektronske pošte", navedeno je u saopštenju PU Bijeljina.

Nagradna igra sastoji se u tome da se kreira lažna '' Facebook'' stranica privrednih društava na kojoj se objavi nagradna igra u kojoj je za učestvovanje, potrebno lajkovati stranicu, podijeliti objavu na vlastitom profilu i poslati privatnu poruku najčešće sadržine 'ja' ili u komentaru upisati jedan broj do 100.

"Učesnici  lažne nagradne igre nakon toga zaprimaju poruku da su sretni dobitnici, te da radi preuzimanja nagrade moraju dostaviti fotografiju svog lica i ličnog dokumenta. Pored  ove  fotografije od  učesnika se  traži i dostavljanje ostalih  ličnih  podataka, koji nisu navedeni u ličnim dokumentima (ime roditelja, adresa, kontakt telefon i dr.)", upozoravaju iz PU Bijeljina.

Policijska uprava Bijeljina apeluje na građane da informacije o opisanim lažnim nagradnim igrama prijavljuju policiji. Takođe, građani se upozoravaju da sve informacije i upozorenja iz oblasti visokotehnološkog kriminaliteta mogu pronaći na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u rubrici  ''Sprečavanje visokotehnološkog kriminaliteta''.

Policijska uprava Bijeljina upozorava građane da je tokom 2018. i 2019. godine, evidentiran porast prevara u vidu lažnih nagradnih igara organizovanih na društvenoj mreži Facebook.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.