Tehnologija
Večeras padaju zvijezde! Na našem noćnom nebu, svake godinu početkom i sredinom decembra imamo priliku vidjeti mnoštvo sporih i sjajnih meteora (zvijezda padalica) koje prividno "izlaze" iz radijanta u zviježđu Gemini (Blizanci).
# Pixabay

Riječ je o Geminidima, zvijezdama padalicama koje na noćnom nebu prirede bolji show od Perzeida. Ovu meteorsku grupaciju uzrokuje objekat 3200 Phaeton.

Ova meteorska grupa prvi put je zapažena 1862. godine, i još uvijek je relativno "nepotrošena" za razliku od Perzeida koji već desetak godina podbacuju u noćnoj predstavi zvijezda padalica.

Posluži li nas vedro vrijeme ove godine zaista imamo prigodu opažati predstavu zvijezda padalica, posebno imamo li u vidu da nam ni Mjesec neće smetati.

Sve se to odvija iznad naših glava na visinama od 80 do 140 kilometara i pri brzini od 35 km/s. Veće čestice ponekada ne uspiju potpuno izgorjeti u atmosferi pa dijelovi mogu dospjeti i do Zemlje i u tom slučaju kažemo da je na planetu pao meteorit.

Za opažanja meteora nije nam potrebna oprema, dovoljno je samo malo dobre volje, toplija odjeća i pogled ka zvijezdama.

Legenda kaže da ako zaželimo želju dok gledamo kako zvijezda pada – ona se mora ispuniti! Ova legenda je najvjerovatnije potekla iz Europe, kada je grčki astronom Ptolomej, napisao da bogovi povremeno, iz radoznalosti (i dosade), provire dolje na Zemlju kroz procjep koji naprave između sfera, i zvijezde onda ponekad iskliznu kroz taj prolaz, što nama postaje vidljivo kao zvijezde padalice. Budući da nas Bogovi tada ionako već gledaju, tada imaju više “sluha” da nam pomognu i da pokrenu zakone svemira kako bi nam se ispunila želja.

Grci su također držali da su takve zvijezde ljudske duše koje se uzdižu ili padaju, dok su Židovi i kršćani vjerovali da su to pali anđeli ili pak demoni.

Čak i savremena kultura obiluje vjerovanjima vezanim uz zvijezde padalice.

U Čileu, na primjer, čim ugledate kako pada zvijezda, morate pokupiti neki kamen i u istom trenutku zaželjeti želju (dakle, brzo morate djelovati…)

Filipinci vjeruju da morate odmah vezati čvor na marami u tom momentu (ako je imate uza sebe).

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.