Nauka i Tehnologija
WhatsApp tuži Izraelce zbog instaliranja špijunskog softvera U tužbi je navedeno kako u grupaciji NSO nisu uspjeli razbiti WhatsAppovu enkripciju od korisnika do korisnika pa su posegnuli za zlonamjernim računalnim kodom kako bi mogli presretati poruke
#

Nakon što je to već učinio Amnesty International, WhatsApp je saveznom sudu u Sjedinjenim Državama podnio tužbu protiv izraelske grupacije NSO zbog umetanja zlonamjernog softvera u više od 1.400 uređaja ciljanih osoba, koristeći pritom tu aplikaciju za razmjenu poruka.

Iz tvrtke u vlasništvu Facebooka optužili su Izraelce za instaliranje zlonamjernog softvera u svrhu nadzora. U tužbi je navedeno kako u grupaciji NSO nisu uspjeli razbiti WhatsAppovu enkripciju od korisnika do korisnika pa su posegnuli za zlonamjernim računalnim kodom kako bi mogli presretati poruke.

U maju ove godine u WhatsAppu su ugradili zakrpu za sigurnosni propust koji je hakerima omogućavao instalaciju malwarea putem audio poziva, čak i ako primatelj ne bi odgovorio na njega. Već tada su ukazali na grupaciju NSO kao krivca za zlorabe ove vrste.

Po podnošenju tužbe u kolumni u Washington Postu direktor WhatsAppa Will Cathart naveo je kako su u NSO-u ciljali najmanje stotinu boraca za ljudska prava, novinara i drugih aktivista diljem svijeta. Između ostalih, njihov je softver pronađen u mobitelu Jamala Khashoggija, novinara mučenog i ubijenog u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu u Turskoj. Izraelska grupacija je već u više navrata optuživana za prodaju špijunskih alata vlastima.

U WhatsAppovoj tužbi navedeno je kako u NSO-u tvrde da njihov softver Pegasus može na daljinu i potajno izvući vrijedne informacije iz doslovno bilo kojeg mobilnog uređaja'.

U NOS-u su pokušali oprati obraz biranim intervjuima i oglasima na Googleu, a u izjavi za Next Web su odbacili optužbe te ustvrdili kako poduzimaju mjere kako bi spriječili zlorabu svojih proizvoda i usluga. Ponovili su tvrdnje kako se njihov softver koristi za borbu protiv terorizma i kriminala, zahvaljujući čemu je spašeno na tisuće života te kako nije dizajniran za ciljanje novinara i aktivista.

Ali, ujedno su ukazali i na to kako platforme sa snažnom enkripcijom često zlorabe pedofilske mreže, narko karteli i teroristi. Zbog toga su WhatsApp i slične tvrtke pod sve intenzivnijim pritiskom kako bi vlastima omogućile praćenje i presretanje poruka u sigurnosne svrhe.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.