17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica za rušenje i uništavanje džamije Aladža u Foči

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv jedne osobe za rušenje i uništavanje džamije Aladža u Foči 1992. godine, kako prenosi Anadolu Agency (AA).

Podignuta je optužnica koja Gorana Mojevića (1969.) tereti za zločin protiv čovječnosti, a u vezi sa uništavanjem kulturnih, povijesnih i religijskih spomenika. Protiv njega je optužnicu podigao tužitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine.

Naime, optuženi se tereti da je dana 2. augusta 1992. godine, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanih sukoba, tako što je postavljenjem eksploziva i izazivanjem eksplozije u potpunosti uništio kulturno-historijski i religijski spomenik Aladža džamija, koji je bio namijenjen religijskim, odgojnim i kulturnim ciljevima i potrebama Bošnjaka.

- OGLAS -

Postavljanje i aktiviranje esploziva, optuženi je izvršio sa još jednim vojnikom, koji je poginuo 1993. godine. Aladža džamija je kulturni, povjesni i religijski spomenik izgrađen 1550.-1551. godine, te je od 1950. godine bila spomenik pod zaštitom države.

Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem 36 svjedoka, dva stručna vještaka, među kojima i stručnjaka iz oblasti, arhitekture, povijesti i kulturnog naslijeđa uz prilaganje više od 200 materijalnih dokaza.

Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA