10.5 C
Sarajevo
23.04.2024

Kanton Sarajevo – Danas zvanično počela sezona grijanja

Shodno uredbi o općim uslovima za proizvodnju isporuku i korištenje toplotne energije, danas je počela zvanična sezona grijanja u Sarajevu.

“Toplane Sarajevo” su zbog izrazito niskih temperatura vanjskog zraka započele sa zagrijavanjem objekta na svom toplifikacionom sistemu 27. septembra, putem kojeg se zagrijava 53.500 korisnika na području Kantona Sarajevo.

“Dnevni režim zagrijavanja nije bio cjelodjevan već je zavisio prvenstveno od kretanja vanjske temperature zraka”, kazao je Feni šef kabineta direktora KJKP “Toplane Sarajevo” Ženja Ljubuškić.

- OGLAS -

Dodao je da je “u sezoni grijanja dnevni režim zagrijavanja od 06.00 sati do 22.00 sata, a projektna temperatura unutar objekata iznosi 20 stepeni celzijusa sa mogućnošću odstupanja plus – minus 1 stepen”, kako prenosi Fena.

“S obzirom da su postrojenja KJKP “Toplane Sarajevo” podešena s radom sistema automatske regulacije u kojem intenzitet rada postrojenja i zagrijavanja, prvenstveno zavisi od vanjske temperature zraka, što u ovim danima, u kojima dnevna temperatura zraka raste više od 20 stepeni, ostavlja mogućnost da postrojenja “Toplana” neće biti u pogonu cijeli dan, ali u svakom slučaju temperatura unutar objekata mora biti u skladu sa projektom temperaturom”,  kazao je Ljubuškić.

Sezona grijanja zvanično bi trebala da traje do 15. aprila 2019. godine, ali, kako je pojasnio Ljubuškić, može biti produžena u slučaju da dva dana uzastopno prosječna dnevna temperatura vanjskog zraka bude ispod 12 stepeni celzijusa.

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA