15 C
Sarajevo
10.05.2024

EMA: Pfizerova vakcina se može držati u standardnim hladnjacima

Evropski regulator u petak je, slijedeći primjer američke regulatorne agencije, odobrio skladištenje vakcina Pfizer/BioNTecha protiv covida-19 u standardnim farmaceutskim hladnjacima, tj. na višim temperaturama nego što se ranije preporučivalo, što će olakšati distribuciju vakcina, prenosi Hina.

Evropska agencija za lijekove (EMA) je saopćila da se transport i skladištenje bočica Pfizer/BioNTechovog vakcina protiv covida-19 može odvijati na temperaturama između -25 i -15 stepeni Celzija, odnosno na temperaturama standardnih farmaceutskih hladnjaka tokom dvije sedmice.

“Radi se o alternativi dugoročnom skladištenju bočica vakcina na temperaturama između -90 i -60 stepeni Celzija, što je moguće samo u posebnim hladnjacima”, dodaje EMA u saopćenju.

EMA ističe da će to uvelike olakšati brzu distribuciju vakcina u Evropskoj uniji i smanjiti ovisnost o skladištenju na vrlo niskim temperaturama.

- OGLAS -

Evropska agencije ovom odlukom slijedi primjer američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) koja je tu odluku donijela u februaru.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA