1.6 C
Sarajevo
20.04.2024

Adis Poško je prvi kadet iz BiH koji je diplomirao na najstarijoj američkoj vojnoj akademiji

Nakon četverogodišnjeg školovanja, u subotu 13. juna. 2020. godine, na paradnom terenu akademije West Point, u američkoj saveznoj državi New York, održana je svečana ceremonija dodjele diploma za naraštaj 2020. godine, kojoj pripada i Poško. Tom prilikom, na jednom se mjestu okupilo 1.107 polaznika, kojima se tijekom ceremonije obratio i predsjednik SAD Donald Trump. 

  
“Ova vrhunska vojna akademija proizvodi samo bolje od najboljih, jače od najjačih i hrabrije od najhrabrijih. West Point je univerzalni simbol američkog junaštva, odanosti, predanosti, stege i istaknute vještine,” kazao je predsjednik Trump.

Prema ugovoru s Ministarstvom obrane Bosne i Hercegovine, Adis Poško će nastaviti karijeru kao prvi časnik Oružanih snaga BiH koji je završio Vojnu akademiju West Point. Zajedno s kadetom Poškom, uz američke polaznike u ovom naraštaju, ovu prestižnu akademiju su završili kadeti iz Gruzije, Hondurasa, Južne Koreje, Kosova, Moldavije, Pakistana, Filipina, Singapura, Tajvana i Tanzanije.

 
Tijekom ceremonije, zbog postojeće epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, poduzete su potrebne preventivne mjere socijalnog distanciranja na događaju. Na ceremoniji nisu bile nazočne obitelji ili prijatelji, a diplomci su sjedili nekoliko metara jedan od drugog.
Vojna akademija West Point utemeljena je 1802. godine te je najstarija takva ustanova u SAD-u. Akademija je škola najvećeg stupnja obrazovanja vojnih časnika u Sjedinjenim Američkim Državama.
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA