1 C
Sarajevo
19.04.2024

Alma Čolo: Ohrabriti žene, posebno mlade, da se više angažuju u političkom i javnom život

Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Alma Čolo kazala je Feni da žena nema dovoljno na pozicijama na kojima bi one bile bitan faktor odlučivanja.

Po njenim riječima, međunarodni standard je 40 posto zastupljenosti žena u organima vlasti, u političkom i u javnom  životu.

– Mi ne ispunjavamo taj standard. Kada su u pitanju liste za izbore, onda se to mora poštovati jer Izborni zakon to nalaže, ali kad se radi o izabranim ženama taj broj je znatno manji. Žena nema dovoljno na pozicijama na kojima bi one bile bitan faktor odlučivanja. To je zato što ni građani puno ne glasaju za žene, ali i zato što neke političke stranke ne daju dovoljno prostora ženama – smatra Čolo.

- OGLAS -

Kaže da oni njih stave na liste, ali je pitanje predizborne kampanje, marketinga i svega onoga što je neophodno da prati žene da bi one bile prepoznatljive u društvu i da bi birači za njih glasali. Dodaje da se na tome treba više raditi.

– Urađeno je dosta, taj broj je ranije bio puno manji. Krećemo se u nekom pozitivnom smjeru. Mislim da će u narednim godinama toga biti više i treba žene ohrabriti, posebno mlade žene, da se više angažuju u političkom i javnom životu – poručila je Čolo.

Ona misli da se žene moraju više medijski eksponirati, „moraju i mediji da im daju više prostora i moraju da same postanu svjesne da su bitan faktor u odlučivanju, jer one odlučuju o sudbini svoje djece kada odlučuju o svim važnim pitanjima u ovoj zemlji“.

– Ženama je teže nego muškarcima, jer imaju puno više obaveza i u kući i nije lako udovoljiti svim obavezama. Ali ja bih svaku ženu ohrabrila ukoliko ima vremena, znanja, ukoliko je odvažna da treba da se angažuje – kazala je Čolo.

Govoreći o tome šta bi Parlament BiH, kao zakonodavni organ mogao učiniti kako bi se poboljšao položaj žena, navela je da mogu predložiti neke mjere i u Izbornom zakonu BiH kada se biraju izvršni organi vlasti,  ne samo zakonodavna vlast, nego i Vijeće ministara i vlade na svim nivoima, da bude određeni procenat zastupljenosti žena u tim izvršnim organima. Ne samo na listama, nego da one bude pozicionirane i u organima gdje se donose odluke.

Poslanica u Predstavničkom domu PSBiH Aida Baručija smatra da su, nažalost, žene veoma slabo zastupljene na političkoj sceni, a još manji procenat žena su bile nositeljice izbornih lista na proteklim izborima.

Podsjećajući na to da Izborni zakon, između ostalog, precizira  da ravnopravna zastupljenost spolova postoji kada je jedan od spolova zastupljen s najmanje 40 posto od ukupnog broja kandidata na listama, Baručija kaže da je, međutim, procjena stranačkih organa koji donose odluke o zastupljenosti žena presudna i u tom dijelu žene ostaju uskraćene.

– Sada je u fokusu i Međunarodni dan žena, koji u svojoj suštini slavi politička, ekonomska i sva druga društvena dostignuća žena, njihov doprinos cjelokupnoj civilizaciji, ali se nažalost taj praznik na ovim prostorima sveo na kupovinu cvijeća i nema tu komponentu društvene svijesti – smatra Baručija.

Po njenim riječima, žene su podjednako vrijedna ljudska bića i mogu mnogo doprinijeti društvu u svim oblastima, samo im treba pružiti šansu.

Baručija kaže da će se u svom političkom djelovanju baviti inicijativama iz te oblasti, a već sada, u sklopu Bloka žena Nezavisnog bloka ZDK, svakodnevno radi na jačanju svijesti žena i njihovoj edukaciji. Organiziraju radionice i predavanja iz raznih oblasti za sve zainteresirane žene, gdje se pored druženja i edukacije, stiču i praktične vještine, koje ženama mogu omogućiti da samostalno zarađuju novac.

– Žena je ljudsko biće enormnog potencijala i u skladu s vlastitim preferencijama, može biti uspješna poduzetnica, političarka, profesorica, automehaničarka, i sve drugo što poželi biti. Pored zanimanja, žene svakako mogu biti i odlične majke, supruge, ali je bitno da imaju mogućnost  slobodnog izbora u svim životnim sferama i samo tada će moći doći do potpune lične afirmacije – kazala je Baručija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA