12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Austrijski tabloid: Žena sa snimke je iz Bosne, plaćena do 7000 eura na dan

Naime, zamjenik kancelara i čelnik krajnje desnice Heinz-Christian Strache podnio je ostavku nakon objave tajno snimljenog videoisječka koji pokazuje da je ruskoj strani nudio pomoć u dobivanju unosnih ugovora u zamjenu za političku potporu svojoj stranci.

Strache je podnio ostavku kako bi spriječio raspad koalicijske vlade koju čine konzervativna Narodna stranka kancelara Sebastiana Kurza i Stracheova Slobodarska stranka (FPÖ).

Priznao da je riječ o “pijanoj aferi”

- OGLAS -

Iako je Strache inzistirao na tome da nije prekršio nikakav zakon, priznao je da je riječ o “krajnje neugodnoj, pijanoj aferi”.

Njemački mediji objavili su kompromitirajuću videosnimku koja otkriva da je Strache, predsjednik desno-populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ), uoči parlamentarnih izbora u Austriji 2017. ponudio ruskoj poduzetnici prednost pri dodjeli javnih natječaja u zamjenu za donacije za predizbornu kampanju FPÖ-a.

Na snimkama koje su objavili Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung, Strache i njegov suradnik Johann Gudenusom, sadašnji predsjednik zastupničkog kluba FPÖ-a, u srpnju 2017., dva mjeseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, u vili na Ibizi razgovaraju s jednom ženom koja se predstavlja kao nećakinja ruskog oligarha koji želi uložiti 250 milijuna eura u austrijsko gospodarstvo.

Iako je sugovornica u nekoliko navrata ponovila kako se radi o ilegalnom novcu, Strache i Gudenus su navodnoj investitorici ponudili kupnju najtiražnijeg austrijskog dnevnika Kronen Zeitung.

“Ako tri tjedna uoči izbora preuzmete Kronen Zeitung i podržite nas da dođemo do vrha, onda možemo pričati o svemu”, rekao je Strache u videu.

Žena iz videa bila je plaćena od 6000 do 7000 eura dnevno?

Danas je visokotiražni austrijski tabloid Kronen Zeitung – o kojemu je Strache također govorio u kompromitirajućem videu izlažući plan kako bi Rusi mogli preuzeti kontrolu nad njim – objavio nove podatke o cijeloj aferi. Prema njihovim informacijama, neimenovano njemačko udruženje je video kupilo za 600.000 eura od osoba koje su ga snimile. Platili su video u Krugerrand zlatnim novčićima, tvrdi austrijski tabloid.

Prema Kroneu, četiri osobe su bile odgovorne za nastanak videa. To su odvjetnik iz Beča, jedan detektiv i dva stručnjaka za sigurnost. Navodno ih je motivirala osobna osveta i averzija prema politici Stracheove stranke.

Tvrde i da je tjelesni čuvar bečkog odvjetnika bio upoznat s detaljima Stracheovog privatnog života.

Krone donosi i nove informacije o ulozi djevojke koja je na snimci glumila nećakinju ruskog oligarha, navodno zainteresiranu za ulaganje u Austriju i financiranje kampanje Slobodarske stranke.

Krone javlja da je u pitanju studentica agrikulture bosanskog podrijetla koja govori više stranih jezika te da je za svoj performans u tom videu bila plaćena od 6000 do 7000 eura po danu.

Ipak, nitko drugi nije potvrdio ove informacije koje donosi Krone. Odvjetnik bečkog odvjetnika iz ove priče nije htio komentirati te navode. Ured bečkog tužitelja otvorio je istragu, ali nije potvrdio koje su mete istrage.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA