10 C
Sarajevo
19.04.2024

Dr. Tromp: Presuda Karadžiću, sve je moguće, biće kompromis, Srbija nije kriva….

U večerašnjem izdanju Centralnog dnevnika, gošća, bivša istražiteljica Haškog tribunala Nevenka Tromp, pričala je o procesima vođenim u Haagu, o tome na koji način je utvrđena smrt Miloševića, ali i zašto je državni arhiv Srbije krio određene dokumente.

‘’Postoji dokaz da je Milošević umro. Postoje dokumenti sa dokazima od čega je Milošević umro. U krugovima bliskim Miloševiću govori se da je pogrešno liječen, da veliku odgovornost ima Tribunal. Nema nikakve sumnje da je Milošević mrtav’’, kazala je Tromp, objašnjavajući važnost slučaja Milošević za cijeli Tribunal:
‘’Neka druga knjiga će se baviti smrću Slobodana Miloševića. Mislim da je njegova smrt bila vrlo značajna za Haški tribunal isto koliko i za žrtve zločina. Za tribunal je važna, jer je to bio najvažniji slučaj, oko toga nema nikakve dvojbe. Poslije njegove smrti značaj Tribunala se smanjivao. Njegova smrt je značila da Hag završava započeti posao, ali bez krune na njegov rad, a to je presuda Slobodanu Miloševiću’’, istakla je Tromp.

Predsjednik jedne države, Milošević, bio je optužen na sudu UN-a, tu se insistiralo na jednoj krivici pojedinca. Međutim, zbog toga što je država BiH podigla optužnicu protiv Srbije na drugom sudu, sve se zakomplikovalo.
‘’Dokumenti za slučaj Miloševića su se prikupljali naravno i od Bosne i Hercegovine, ali su najznačajniji trebali doći iz Beograda. Dokumenti iz Beograda su teško dolazili do Haaga, ali je u maju 2003. godine sklopljen dogovor između Tužilaštva u Haagu i Srbije da Srbija preda dokumente, ali da određene stranice tih dokumenata zatamne. Carla Del Ponte se složila s time.’’ kazala je Tromp, dodajući:
‘’Tu se radilo o komplikovanom paralelnom sistemu. Mi idemo do Beograda i preko svih načina nastojimo doći do tih dokumenata iz državnog arhiva Beograda, koji su nama bili važni za slučaj Miloševića. Srbija se plaši da će ti dokumenti biti ključni za odgovornost Srbije kao države, te ih izrazito čuvaju. Da nije bilo tužbe BiH protiv Srbije, Srbija bi dala te dokumente. Milošević ih nije zanimao. On je za srpsku elitu bio gubitnik. Milošević je vodio tri rata i izgubio sva tri. On je samo pukom upornošću, a prvenstveno jer su se neki njegovi ciljevi podudarali s ciljevima Međunarodne zajednice dobio Dejtonski sporazum i RS.

- OGLAS -

Tužilaštvo u Haagu je iscrpilo sva pravna sredstva kako bi se zatamljene stranice otkrile, ali je izostala politička podrška države BiH.
”Dogovor Carle Del Ponte i Srbije najviše je zakinuo BiH. BiH je najviše izgubila zbog tajnih dokumenata Beograda. BiH, nažalost ništa nije uradila da pokrene političku odgovornost Srbije u UN-u zbog zatamljivanja dokumenata. BiH nije ni tražila odgovornost Carle Del Ponte. U državnim arhivima bi trebalo provjeriti šta su to oficiri za vezu s Hagom u tim odlučujućim trenucima savjetovali Predsjedništvu BiH.’’

Govoreći o aktivnosti BiH na Tribunalu u Haagu preko oficira za vezu, Tromp kaže:
”Vasvija Vidović je radila ogroman posao kao oficir za vezu BiH sa Haagom. Amira Ahmića, koji je njen naslijednik nikada nisam ni upoznala. Nikada nije kontaktirao ni mene ni gospodina Nicea koji je bio glavni tužioc u slučaju protiv Slobodana Miloševića. ”

U knjizi Smrt u Haagu – Nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću, Nena Tromp otkriva mape međunarodnih dogovora koji su i prije rata trebali podijeliti BiH.

‘’Slobodan Milošević je nosio veliku odgovornost za ratove ’90-tih, ali je nemoguće svu krivicu svaliti na njega. Postoji i krivica države Srbije i Međunarodne zajednice. Srpska politika i ciljevi prema BiH podudarali su se s Međunarodnim dogovorima. Prema Kutlijerovom planu BiH je već u februaru 1992. godine trebala biti etnički podijeljena. Nijedan metak nije ispaljen, a već su podijelili BiH. Htjeli su etnički podjeliti i homogenizirati BiH. Međunarodna zajednica je tolerirala politiku Slobodana Miloševića sve dok im je trebao. ”

Za kraj, Tromp ističe kako je sve moguće očekivati od konačne presude Radovanu Karadžiću:
‘’Mislim da će poslije sve medijske pažnje usmjerene prema sudu u Haagu, sud biti vrlo oprezan. Pokušat će zadovoljiti žrtve, ali mislim da neće povezati Karadžića sa Beogradom te da Karadžić neće biti optužen za genocide u općinama iz ’92. godine’’, kazala je Tromp.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA