Vijesti
Održana komemorativna sjednica povodom smrti Hasana Hadžiavdića
Akademik Kurtćehajić o izdaji Bosne: Bakir predao Sutorinu Crnoj Gori! Krivi su i Lagumdžija i Komšić
Akademik Suad Kurtćehajić otkriva istinu o Sutorini – posvećeno magistru međunarodnog, javnog i privatnog prava Hasanu Hadžiavdiću, inicijatoru povrata Sutorine. Predsjedništvo AVNOJ-a je još 1945. godine utvrdilo granice Bosne i Hercegovine!
"Smiješno mi je bilo kad je predsjednik SDA rekao: 'Mi ne damo AVNOJ-ske granice!' Dao si ih kad si pustio da Sutorina ode Crnoj Gori!", kazao je Kurtćehajić.

Održana je komemorativna sjednica povodom smrti magistra međunarodnog, javnog i privatnog prava Hasana Hadžiavdića, "čovjeka iz sjene", koji se borio da Sutorinu vrati u okvire bh. državnih granica.

Tim je povodom održano naučno predavanje u BANUK-u. Vodeći se inicijativom za koju se on ponajviše zalagao, akademik Suad Kurtćehajić prisjetio se samih početaka – počevši od same organizacije, a kasnije i djelovanja akademske inicijative o vraćanju Sutorine u bh. državne okvire. 

Akademik Kurtćehajić je na samom početku izlaganja spomenuo i lidera SDA, Bakira Izetbegovića, za kojeg je kazao da je inicijalni krivac zašto je Sutorina završila u okvirima crnogorskih granica. Konstatirao je da krivicu podjednako dijele i lider DF-a, Željko Komšić, ali i Zlatko Lagumdžija. 

"Znao sam za Sutorinu od djetinjstva! Đuru Pucara je prevario Blažo Jovanović i tako je ona završila u crnogorskim rukama. Kad se pojavio Hasan Hadžiavdić, organizirali smo se da napravimo akademsku inicijativu. Kazao mi je da trebamo ići u tom pravcu, a to je bilo prije izbora. Onda je Adil Kulenović, predsjednik 'Kruga 99', dao materijale; tu su bili dokumenti koje je pripremio prof. Omer Ibrahimagić još 2010. godine i tada ih je dao Bakiru Izetbegoviću! Tada je Bakir rekao: 'Pogledaj s čim me sve ovi penzioneri zamlaćuju!' O tom više niko nije pričao", kazao je akademik Kurtćehajić, dodavši da je Izetbegovićevu konstataciju čuo i Zlatan Begić. 

Akademik Kurtćehajić dodaje da je, na insistiranje Hasana Hadžiavdića, detaljno proučio dokumente i materijale, shvativši da su pravne činjenice na strani Bosne i Hercegovine. Kako tvrdi, članovi Državne komisije nisu znali da je 24. februara 1945. godine Predsjedništvo AVNOJ-a zasjedalo i da je bilo zaduženo za granice Jugoslavije i granice federalnih jedinica.

"Za Bosnu je stajalo, Berlinskim ugovorom, da ima granice sa dva izlaza na more!", kaže Kurtćehajić. "Smiješno mi je bilo kad je predsjednik SDA rekao: 'Mi ne damo AVNOJ-ske granice!' Dao si ih kad si pustio da Sutorina ode Crnoj Gori!", kazao je Kurtćehajić. 

Cjelokupno naučno izlaganje akademika Suada Kurtćehajića pogledajte u videu iznad.

 

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.