2.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Vučić: Neće se vojska Kosova šetati sjeverom

Vojska Kosova se neće šetati sjeverom Kosova, poručio je u četvrtak navečer predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Upitan o izjavi premijera Kosova Ramusha Haradinaja da će se Kosovske sigurnosne snage ubuduće moći kretati i sjeverom Kosova, bez ikakvih ograničenja, Vučić je rekao da nije vidio tu izjavu, ali da je vidio da su mnogi izjavili da se svako može kretati kuda hoće, ali da “to neće tako moći”.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare s europarlamentarcem Davidom McAllisterom u Beogradu, kazao da naoružane Kosovske sigurnosne snage na sjever Kosova mogu ući uz dva uslova – uz saglasnost NATO-a i lokalne, odnosno srpske zajednice, prenosi Tanjug.

- OGLAS -

“Da ste dobili podršku NATO-a, uopšte ne sumnjam. Mogu da pričaju šta hoće. Što se tiče drugog uslova, on sigurno nije ispunjen, jer niko nije dao dozvolu za upad”, rekao je Vučić.

Dodao je da je iz Briselskog sporazuma jasno da policijom Kosova za sjever upravlja Srbin; on upravlja cijelim rejonom, i to je po Članu 9. Briselskog sporazuma.

“Komandant regionalne policije je Srbin, on upravlja svim strukturama policije, a nijedan Srbin nije imao pojma o čemu se radi kad su Albanci do zuba naoružani upali na sever”, naveo je Vučić.

On je, također, izjavio da ne zna šta Evropska unija želi od Srbije po pitanju Kosova.

Smatra “da ni sami, verovatno, to ne znaju” te je ponovio da nema govora o tome da prizna nezavisnost Kosova.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA