5.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Višković: BiH sa visokim predstavnikom ne može postati članica EU

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković smatra da je krajnje vrijeme da Narodna skupština zatraži da visoki predstavnik podnese izvještaj na kraju svog mandata.

“Ovo je legitiman zahtjev Republike Srpske i Narodne skupštine RS”, istakao je Višković večeras tokom sjednice parlamenta.

Višković je pitao zašto Republika Srpska kao zainteresovana strana ne treba da zna šta je urađeno, šta nije urađeno i dokle se stiglo u sprovođenju Dejtonskog sporazuma.

- OGLAS -

On je rekao da u ovakvim okolnostima visoki predstavnik može funkcionisati nepoznati broj godina, jer to nije u interesu Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Višković je rekao da BiH nije demokratska zemlja, već se nalazi pod protektoratom međunarodne zajednice.

“BiH sa visokim predstavnikom ne može postati članica EU. Krajnje je vrijeme da brigu o narodima koji žive u BiH treba da preduzmu rukovodstva tri naroda”, istakao je Višković.

Govoreći o mogućnosti dolaska novog visokog predstavnika u BiH, Višković je rekao da Republika Srpska nema ništa protiv tog čovjeka, ali smatra da BiH ne treba visoki predstavnik i da bi on definitivno trebalo da ode iz BiH.

“Takav stav zastupa i Rusija. Da li se može imenovati novi visoki predstavnik bez saglasnosti Ruske Federacije”, pitao je Višković.

U Narodnoj skupštni u toku je skupštinska rasprava o Informaciji u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja visokog predstavnika o civilnom sprovođenju mirovnog sporazuma u BiH za period 2009–2020. godine – prijedlog Kluba SNSD-a, sa prijedlogom zaključaka.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA