Vijesti
Almir Sarajlić osuđen na 20 godina zatvora za zločine protiv ratnih zarobljenika na području Viteza Krivice su oslobođeni Ibrahim Purić, Nijaz Sivro, Ibrahim Tarahija, Rušit Nurković, Sadik i Šaćir Omanović te Kasim Kavazović.
#

Sud Bosne i Hercegovine je donio presudu kojom je Almir Sarajlić osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina zbog zločina protiv ratnih zarobljenika na teritoriju Viteza. S druge strane, sedam bivših pripadnika Armije BiH, koji su također bili optuženi, oslobođeni su optužbi. To su Ibrahim Purić, Nijaz Sivro, Ibrahim Tarahija, Rušit Nurković, Sadik i Šaćir Omanović te Kasim Kavazović.

Almiru Sarajliću i sedmorici drugih bila je optužnica za ubojstvo najmanje 12 vojnika Hrvatskog vijeća obrane i dvije žene hrvatske nacionalnosti koji su se predali, pri napadu na Križančevo Selo, Šafradin i Dubravice blizu Viteza 22. prosinca 1993. godine.

Prema optužnici, Ibrahim Purić je bio zapovjednik 325. brigade, Ibrahim Tarahija je bio zapovjednik Trećeg bataljona te iste jedinice, dok su Nijaz Sivro i Rušit Nurković bili pomoćnici zapovjednika, a ostali optuženi su bili članovi brigade.

Sudski postupak protiv njih započeo je sredinom travnja 2019. godine.

Ova presuda može biti predmet žalbe Apelacionom vijeću Suda Bosne i Hercegovine.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.