5 C
Sarajevo
25.04.2024

More izbacuje tijela stradalih na obalu Indonezije

More je počelo izbacivati na obalu tijela poginulih u zemljotresu i cunamiju koji je pogodio indonezijsku regiju Swualesi, a u kojem je prema posljednjim informacija poginulo najmanje 1.649, kako prenosi Anadolu Agency (AA).
 
Predstavnik spasilačke službe u gradu Paluu Ahmet Hamim za AA je kazao kako je primarna aktivnost službi trenutno potraga za osobama koje su usljed zemljotresa ostale zatrpane ispod ruševina.
 
Ahmet je kazao kako je spasilačke službe primijetile i veliki broj tijela koje je more počelo izbacivati na obalu grada Palua. Prema njegovim riječima, značajan dio tijela koje voda izbacuje na obalu je u neprepoznatljivom stanju. Dodao je kako su do sada pronašli 11 tijela koje je more izbacilo na obalu gradu Palua, a tokom potrage u posljednjih sedam dana pod ruševinama je pronađeno više od 100 tijela. Podvukao je kako ispod ruševina još uvijek niko nije pronađen živ.
 
Podaci zvaničnih institucija u ovoj zemlji pokazuju kako se još uvijek traga za više od 1.000 nestalih osoba, najviše nestalih je u regijama Petobo i Balaroa. Usljed zemljotresa popraćenog cunamijem u regiji je porušeno ili oštećeno više od 3.000 stambenih objekata.
 
Katastrofa je pogodila grad Palu i okolnu oblast u provinciji Centralni Sulawesi prošlog petka. Područje je prvo pogodio snažan zemljotres magnitude 7,5 stepeni, a zatim i cunami. Prema posljednjim podacima, poginuo je najmanje 1.649 stanovnika. Oko 3,8 miliona Indonežana živi na područjima koja su rizična zbog cunamija, a 148,4 miliona je na područjima rizičnim zbog zemljotresa.
 
Indonežanski otok Lombok su u julu i augustu pogodili zemljotresi jačine 6,3, 6,9 i sedam stepeni Richterove skale. Poginule su 563 osobe, a zemljotresi su utjecali na život više od 450.000 ljudi na tom području.
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA