-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Poništeno rješenje inspektora kojim se zabranjuje rad Hotela Zenica

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić izjavio je danas da je resorno ministarstvo poništilo rješenje kantonalnog turističko-ugostiteljskog inspektora kojim se zabranjuje rad pravnom licu “Džananović transport” – Hotel Zenica, zbog nenadležnosti kantonalnog inspektora za nadzor i kontrolu ugostiteljskih objekata za smještaj čija se kategorija označava sa četiri i pet zvjezdica.

– U skladu s federalnom Uredbom o inspekcijskom nadzoru, nad provedbom Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, nadzor i kontrolu nad Hotelom Zenica vrši Federalna uprava za inspekcijske poslove. Shodno navedenom, predmetno rješenje kantonalnog inspektora više nije na snazi – naveo je Jelić.

Podsjećaju da je kantonalni turističko-ugostiteljski inspektor Fuad Omerčević 3. jula 2020. dao izjavu medijima u kojoj navodi da taj hotel, koji posluje u sastavu pravnog lica “Džananović transport” d.o.o. Zenica, 12 godina radi nelegalno, te ukoliko poslodavac ne obustavi rad hotela slijedi pečaćenje objekta u roku od 20 dana.

- OGLAS -

Ministarstvo za privredu ZDK je 7. maja 2020. donijelo rješenje pod brojem 04-18-70/20, kojim se poništava rješenje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona broj:18-18-01723/20-04-02-006, od 11. aprila 2020. a kojim se zabranjuje pravnom licu “Džananović transport” d.o.o. Zenica pj hotel “Zenica” u Zenici obavljanje ugostiteljske djelatnosti u objektu jer se ista vrši bez rješenja nadležnog organa kojim se utvrđuje prostor, uređaji i oprema za obavljanje ugostiteljske djelatnosti koji udovoljavaju propisanim uslovima za obavljanje te djelatnosti, zbog nenadležnosti.

Navedeno rješenje izdao je kantonalni turističko-ugostiteljski inspektor Fuad Omerčević.

U obrazloženju navedenog rješenja stoji da je “Džananović transport” d.o.o. Zenica, registrovan za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, a što se može utvrditi i iz rješenja Općinskog suda u Zenici broj 043-0-Reg-12-00010, od 12. januara 2012. iz kojeg se vidi da je navedeno pravno lice registrovano za obavljanje djelatnosti 55.10, koja označava djelatnost Hotel ili sličan smještaj, a Rješenjem Federalnog ministarstva okoliša i turizma broj: UPI 06/2-02-22-173/16, od 8. decembra 2016. utvrđeno je da ugostiteljski objekat hotel Zenica ispunjava minimalne uslove za kategoriju propisanu za hotel.

– U Zakonu o upravnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine utvrđene su pravne posljedice poništavanja rješenja. Poništavanjem rješenja poništavaju se pravne posljedice koje je rješenje proizvelo prije poništavanja. Sa poništavanjem rješenja sve pravne posljedice stavljene su van snage kao da nisu ni donesene, odnosno radi se o retroaktivnom djelovanju takve pravne posljedice – saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA