-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Komesarka EU: Kosovo ispunilo kriterijume za liberalizaciju viza

 

Gabriel je na konferenciji za novinare s potpredsjednikom Vlade Kosova Enverom Hodžajem, ministrom inovacija Besimom Bećajem i ministrom za ekonomski razvoj Valjdrinom Lukom rekla da je “Kosovo naporno radilo da dobije liberalizaciju viza” ali da je važno da nastaviti dijalog sa svim državama da bi se odluka donijela što je prije moguće.

“Svi kriterijumi su ispunjeni, ali to nije lak proces. Imate potencijal i važno je da nastavite. Liberalizacija viza je važna za vas da nastavite da radite u vašoj zemlji”, rekla je Gabriel, kako prenosi RSE.

- OGLAS -

Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo u Prištini učestvuje na međunarodnoj konferenciji DIGITALKS koju je organizovalo Ministarstvo za inovacije i preduzetništvo Vlade Kosova.

Poslije sastanka s Hodžajem Gabriel je rekla da Kosovo može da koristi tehnologiju kao motor razvoja ekonomije.

“Željela bih da istaknem da se naša saradnja ne zasniva samo na lijepim riječima, nego na konkretnim stvarima. Za početak, raditi na smanjenju cijena rominga u region. Zemlja sa tako mladom populacijom i treba da investira. Želim da vas ohrabrim da nastavite ovim putem i da vidite inovacije kao priliku”, rekla je ona.

Hodžaj je zahvalio komesarki za njen doprinos Kosovu, dok je povodom liberalizacije viza rekao da će se na kraju godine vidjeti da li je Evropa pravedna u odnosu na Kosovo.

“Evropska komisija je bila jasna, Evropski parlament je jasno rekao da moramo da radimo. Na kraju godine će se vidjeti da li je Evropa pravedna prema Kosovu ili ne. Ako postoji test koji mjeri kredibilitet Evrope u vezi sa Kosovom to je liberalizacija viza”, rekao je Hodžaj.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA