Vijesti
Mujanović je u srbijanskom pritvoru od 2018. i tvrdi da nije kriv!
Apelacioni sud u Beogradu konačno oslobađa Huseina Mujanovića – bivšeg pripadnika ARBiH! Bivši pripadnik Armije RBiH, Husein Mujanović, koji je osuđen u Srbiji za ratne zločine u BiH, uskoro bi trebao izaći na slobodu.
#

Bivši pripadnik Armije RBiH, Husein Mujanović, koji je u Srbiji osuđen za ratne zločine u BiH, uskoro izlazi na slobodu.

Naime, prema odluci Apelacionog suda u Beogradu, njemu je smanjena prvostepena kazna sa deset na četiri i po godine zatvora. S tim u vezi, ova je odluka objavljena i zvanično na veb-stranici Apelacionog suda u Beogradu. 

Presuda objavljena na veb-stranici Apelacionog suda u Beogradu

"Odjeljenje za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu, nakon održane sjednice vijeća, donijelo je 22. decembra 2022. godine presudu Kž1 Po2 3/22 kojom je, djelimičnim usvajanjem žalbi okrivljenog i njegovih branilaca, preinačilo prvostepenu presudu i okrivljenog Huseina Mujanovića zbog izvršenja krivičnog djela 'Ratni zločin protiv civilnog stanovništva' iz člana 142, stav 1. KZ SRJ osudilo na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i šest mjeseci", objavljeno je. 

"Osuđen – ni kriv ni dužan"

Podsjećamo, Husein Mujanović je uhapšen u julu 2018. godine na graničnom prijelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije te je otad pritvoren. Prošlo je skoro pet godina od njegovog hapšenja, pa se praktično može smatrati da je izdržao navedenu kaznu.

Tužilaštvo Srbije ga tereti da je kao upravnik vojničkog pritvora Armije RBiH, u mjestu Hrasnica u Sarajevu, držao zatvorenim oko trideset (30) civila srpske nacionalnosti, i to bez zakonske osnove i odluke nadležnog organa vlasti. Dalje se navodi da je Mujanović prema njima postupao nečovječno, nanoseći im teške duševne patnje – navodno im nije osigurao ni minimum osnovnih uvjeta za život.

Srbijanska otpužnica sadrži i tvrdnju da su noću muški zatvorenici odvođeni u atomsko sklonište i prebijani, usljed čega je šestero preminulo, a da su ostali zatvorenici, zatvoreni u garažama, čuli jauke onih koji su bili mučeni. Mujanovića terete i da je tukao jednog zatvorenika u svojoj kancelariji. On je tokom suđenja tvrdio da nije kriv.

Njegova supruga Mirsada Mujanović za FACE je kazala da ova optužnica, odnosno postupanje prema njenom suprugu Huseinu, predstavlja sraman čin. 

"Samo da pokriju i opravdaju svoju sramotu – osudili čovjeka ni krivog ni dužnog", kazala je za "Face.ba". 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.