12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Potpredsjednica EU komisije: Vladavina prava je nužna za dobivanje sredstava EU

Članice EU trebale bi dobiti sredstva iz proračuna i fonda za oporavak od covida-19 samo ako imaju snažne sudove i mjere protiv korupcije, poručila je u ponedjeljak potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova, čime je poslala upozorenje zemljama poput Poljske i Mađarske.

Lideri 27 članica EU sastaju se idućeg tjedna u Bruxellesu kako bi razgovarali o prijedlogu proračuna za razdoblje 2021.-2027. te o fondu za oporavak od koronavirusa koji je predložila Europska komisija.

Uvjeti za dobivanje sredstava, bilo da je riječ o poštivanju demokratskih standarda ili ekonomskim reformama, jedna su od glavnih točki prijepora zbog kojih nije došlo do dogovora svih zemalja članica.

- OGLAS -

“Vladavina prava trebala bi biti uvjet za distribuciju novca EU”, kazala je Jourova, potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost, u ponedjeljak prije razgovora s ministrima pravosuđa članica EU-a.

Navela je “funkcionalno pravosuđe” i snažne mehanizme za borbu protiv korupcije kao nužne preduvjete.

Njezine riječi upozorenje su vladama u Poljskoj i Mađarskoj, za koje Komisija tvrdi da potkopavaju neovisnost pravosuđa, kao i Rumunjskoj i Bugarskoj zbog korupcije.

“Zaustavljanje novca nije nešto što bih htjela vidjeti, ali moramo imati u pravnom poretku neka jamstva da, ako stvari stvarno odu u krivom smjeru u državi članici da se tada novac poreznih obveznika ne može isplatiti”, kazala je Jourova.

Prema posljednjem prijedlogu, Komisija bi preporučila načine rješavanja problema s vladavinom zakona u bilo kojoj zemlji članici. Za blokiranje takvog plana bila bi potrebna većina glasova članica EU-a.

Zemlje poput Njemačke, Francuske, Švedske i Nizozemske zahtijevaju oštre zaštitne mjere za pristup sredstvima kako bi se kontroliralo kršenje temeljnih vrijednosti EU-a, poput neovisnog sudstva i medija.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA