2.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Dodik bi da FBiH i RS razgovaraju o budućnosti BiH, želi ukidanje Suda, Tužilaštva, SIPA-e

Članovi GO posebno su, navodi, preferirali odnos prema političkim pitanjima, koji se može sažeti u tri segmenta.

– Jedan je vezan za rad, odnosno intervencionizam međunarodne zajednice, gdje GO ostaje pri tome da je uvođenje bonskih ovlaštenja bilo mimo Ustava, da nije bilo u skladu s međunarodnim sporazumom i da sve što je proizvedeno na bazi bonskih ovlaštenja ne može da bude definitivno – ističe lider SNSD-a.

U ovoj stranci, kako navodi, to smatraju privremenim i o tome, dodaje, treba da se obavi rasprava na bazi činjenice „da je RS strana i da zajedno sa FBiH može da raspravlja o svim tim pitanjima“.

- OGLAS -

– Mi odbacujemo intervencionizam međunarodne zajednice, prije svega visokog predstavnika, odbacujemo sve njegove nametnute odluke i tražimo dijalog u okviru BiH o svim pitajima koja su ranije bila predmet intervencije međunarodne zajednice – dodao je Dodik.

Prvenstveno tu mislimo, nastavlja, na zakone koji su mijenjali sistem nadležnosti u BiH i doveli da RS ostane bez više od 60 svojih nadležnosti.

– GO smatra da nema mogućnosti da se raspravlja o tome da se u Ustav ugrade oblasti kao što su odbrana, sigurnost, pravosuđe, fiskalni sistem. Danas su te oblasti u BiH regulisani zakonom koji nisu u skladu sa Ustavom i nemaju svoju ustavnu podlogu – ističe Dodik.

GO SNSD odbacuje bilo kakve prijedloge i ne smatra ih kao osnov za bilo kakve razgovore u pogledu prijedloga da se formira Republika BiH, da se izvrši njena teritorijalna transformacija i da se u tom pogledu definiše novi glavni grad.

– To su za nas neprihvatljivi pristupi, to je za nas urušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, to je antiustavna djelatnost i i to ugrožava mir u BiH. Stoga, SNSD smatra, ukoliko se situacija u BiH ne bude odvijala u smislu poštivanja izvornog Dejtona, da treba primjenjivati odredbe Ustava BiH, a to su pakt o građanskim pravima i slobodama, gdje je predviđeno da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje – rekao je Dodik.

Kako je istakao, definitivno je jasno da  u Ustavu BiH postoji oodredba na samoopredjeljenje i da je treba na pravi način čitati i afirmisati.

– SNSD prihvata razgovore o svim ovim pitanjima. Predložili smo da se održio sjendica NSRS i da se na njoijh utvrdi prijedlog da se sa FBiH razgovara o Zakonu o odbrani, o Zakonu o VSTV i o Zakonu o indirektnim proezima. Samo za te tri oblasti postoje neke odluke NSRS da se o njima razgovara. Sve druge, kao što su Sud i Tužilaštvo, OSA, SIPA, sve je to urađeno mimo Ustava i mimo saglasnosti RS i to treba smatrati privremenim i ne može nikada da se prihvati kao trajno rješenje – poručio je Dodik.

O ovim pitanjima treba da razgovaraju delegacije koje će formirati NSRS i Parlament FBiH.

– Ukoliko se odbiju bilo kakve aktivnosti na tom planu, GO SNSD-a će tražiti da se svi ti zakoni i odluke koje su donesene pod pšritiskom visokog predstavnika, nisu u skladu sa propisima – naglašava Dodik.

“Glavni odbor je utvrdio da je uvođenje bonskih ovlasti bilo mimo ustava i da je sve što je uvedeno na bazi bonskih ovlasti promjenjivo”, kazao je Dodik.

Glavni odbor je dao podršku konstituisanju pravnog tima koji bi trebalo da pokrene razgovore i traži krivičnu odgovornost visokih predstavnika, zbog antiustavnog i antidejtonskog djelovanja.

Smatraju da je neprihvatljiv dalji ostanak visokog predstavnika u BiH.

Јedan od zaključaka je da GO SNSD ostaje privržen vojnoj neutralnosti u skladu sa rezolucijom NSRS.

Dodaje da se između ostalih zaključaka navodi urgentno donošenje zakona o Ustavnm sudu BiH, te istakao da je neprihvatljivo da tu budu strane sudije.

Istakao je da je GO SNSD-a izabrao je Željku Cvijanović, Radovana Viškovića, Nikolu Špirića, Nebojšu Radmanovića i Igora Radojičić za potpredsjednike stranke, dok je Luka Petrović ponovo izabran za generalnog sekretara stranke.

– GO je izabrao i Predsjedništvo SNSD koji broji 45 imena, a u njemu su pored pet potpredsjednika i generalnog sekretara i predsjednik Aktiva žena Nada Tešanović, te predsjednik mladih SNSD-a – rekao je Dodik.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA