-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Detalji sa ročišta Hasanu Hodžiću Ćasi: Tvrdi da je pošten i da nikada nije uzeo ni marku

Ročište je održano na zahtjev Tužilaštva KS o određivanja jednomjesečnog pritvora iz straha da bi mogao utjecati na svjedoke. Odbrana je odbacila takve tvrdnje tužioca kao i krivična djela koja se Hodžiću stavljaju na teret.

Hasan Hodžić zvani Ćasa 1969. godište iz Sarajeva je osumnjičen da je stranom investitoru obećao izmjenu Regulacionog plana kako bi se mogla izvoditi gradnja hotela.

Optuženi je to negirao objasnivši da on sam ne može uticati na bilo kakvu izgradnju obzirom na to da je samostalni vijećnik koji nema tu snagu. Naglašava i kako je svjestan da na brdu Žuč postoji zabrana aktivnosti jer pripada zaštitnom pojasu zelenila, a da se na tom prostoru treba graditi i spomen-obilježje stradalima iz prethodnog rata.

- OGLAS -

Tužilac Jovo Karić je zatražio pritvor Hodžiću iz straha da bi izlaskom na slobodu mogao utjecati na svjedoke od kojih jedan još uvijek nije ispitan. Osim toga, Tužilaštvo je došlo do saznanja da je osumnjičeni saznao da se protiv njega vode istražnje radnje zbog čega oni rade na otkrivanju izvora od kojeg su procurile informacije.

Odbrana smatra da Hodžić nema načina da utiče na svjedoke obzirom na to da mu je oduzet telefon, ali i da su svi glavni svjedoci saslušani.

Advokat Muhidin Kapo je prilikom iznošenja odbrane kazao da su nepotvrđene osnove Tužilaštva za kvalifikaciju Hodžićevih radnji kao krivičnog djela, u prilog tvrdnji da Hasan Hodžić nije kriv Kapo je rekao da ne postoje oštećeni u ovom procesu te da nije načinjena nikakva šteta,prenosi klix.

“Riječ je o namiještanju”, kategoričan je bio Kapo dok je osumnjičeni u svoju odbranu rekao: “Nikad nisam uzeo nijedne marke, niko mi nikada nije kupio telefon. Ja sam pošten čovjek.”

Jedan od svjedoka u ovom procesu je rekao da je upoznat s tim da Hasan Hodžić uzima novac u zamjenu za protivuslugu dok je advokat odbrane za drugog pomenutog svjedoka Ramiza Brajlovića rekao da je on doveo investitore, a da je Hodžić uvidio da je u pitanju fingiranje zbog čega je odbio da primi bilo kakav novac. Kapo je također odbacio navode Brajlovića da mu je Hodžić tražio 100.000 KM.

O eventualnom određivanju pritvora će u zakonskom roku odlučiti sudija Denis Kurtović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA