Vijesti
Arnaut: Ne smije se ni razmišljati o odlasku stranih sudija do ulaska u NATO Po njegovim riječima, strane sudije u Ustavnom sudu BiH su Dejtonska kategorija, jednako kao entitetsko glasanje, kao sve drugo što je u Ustavu BiH.
#

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut je danas u Sarajevu, upitan da komentira 'napad' na Ustavi sud BiH u kontekstu jučerašnje odluke zvaničnika iz RS-a, kazao da se radi o neustavnoj aktivnosti, a pogotovo je neprihvatljivo bilo kakvo uslovljavanje, posebno uslovljavanje stranim sudijama.

Po njegovim riječima, strane sudije u Ustavnom sudu BiH su Dejtonska kategorija, jednako kao entitetsko glasanje, kao sve drugo što je u Ustavu BiH.

"Moj stav je da se o njihovom odlasku ne treba i ne smije ni razmišljati sve do ulaska BiH u članstvo u NATO savez i EU", naveo je Arnaut.

Upitan šta ovakva odluka znači, gledano s pravnog aspekta, odgovorio je da se radi o neustavnoj aktivnosti i „sigurno je nešto što zahtijeva odgovor institucija BiH koje su nadležne za data pitanja“.

"Strane sudije su tu zbog svih blokada, mehanizama blokade koje postoje u Dejtonskom ustavu i oni ne smiju otići sve do ulaska BiH u članstvo u NATO savezu i EU", ponovio je Arnaut.

Podsjećanja radi, jučer je na sastanku zvaničnika iz RS-a u Banjoj Luci odlučeno da će predstavnici Republike Srpske na nivou BiH obustaviti svoj rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Predstavnici iz RS-a ovaj stav su zauzeli nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je proglasio neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS. 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.