10 C
Sarajevo
19.04.2024

Biden bliži pobjedi, četiri države “lome” izbore

Dobivši Michigan i Wisconsin, on je obezbijedio 264 glasa od 270 koliko mu je potrebno da pobijedi aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa, koji ima 214. Da bi obezbijedio mjesto u Bijeloj kući, demokratskom kandidatu je potrebno da pobijedi u samo još jednoj saveznoj državi.

Trump je osvojio Floridu i Ohio, države koje “lome izbore”, Montanu, Idaho, Wyoming, Sjevernu i Južnu Dakotu, Kansas, Oklahomu, Texas, Indianu, Tennessee, Aljasku, Južnu Karolinu.

Biden je pobijedio u ključnoj državi Arizoni, kao i u Wisconsinu, Michiganu, u Maineu, Iowi, Washingtonu, Coloradu, New Mexicu, Oregonu, Californiji, New Yoku, New Hampshireu – većinom tradicionalnim “plavim” državama

- OGLAS -

Trump vodi u Georgiji, Pennsylvaniji, Sjevernoj Carolini i na Aljasci.

Trump je izjavio da “oni (demokrate) pokušavaju da nam ukradu izbore”.

Dužnosnici Pennyslvanije najavljuju da će glasove brojati do petka, a NBC prenosi kako će Sjeverna Karolina svoje rezultate ažurirati tek 12. studenoga.

Nakon prebrojanih 95 posto glasova, republikanac u Sjevernoj Karolini trenutno vodi s 50,1 posto u odnosu na Bidenovih 48,7 posto.

Novi rezultati iz Nevade, Georgije i Arizone u četvrtak poslijepodne 

Novi rezultati američkih izbora, koji će možda otkriti i konačnog pobjednika, trebali bi biti poznati u poslijepopodnevnim satima po srednjoeuropskom vremenu, kad se očekuju ažurirani podaci iz Nevade, Georgije i Arizone.

Pobjednik američkih izbora još uvijek nije poznat, no projekcije i analitičari smatraju kako je trenutni favorit Joe Biden, ali i da će republikanci zadržati većinu u Senatu, što bi demokratu, ako uđe u Bijelu kuću, moglo znatno zakomplicirati donošenje odluka i provedbu najavljenih poteza poput reforme zdravstvenog osiguranja ili poreznog sustava.

Republikanca čeka znatno teži put prema pobjedi. Kako bi nastavio utrku Trump mora osvojiti Georgiju i Arizonu ili Georgiju i Nevadu, nakon što su američki mediji objavili da je Biden pobijedio u Wisconsinu i Michiganu.

Ako mu to pođe za rukom, republikanac za potrebnih 270 elektora izbornog kolegija mora potom pobijediti u Pennsylvaniji u kojoj projekcije idu u korist Bidena, te u Sjevernoj Karolini.

Dužnosnici Pennyslvanije najavljuju da će glasove brojati do petka, a NBC prenosi kako će Sjeverna Karolina svoje rezultate ažurirati tek 12. studenoga.

Američke poslovne grupacije pozivaju na strpljenje

Poslovne grupacije diljem Sjedinjenih Država pozivaju republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog demokratskog izazivača Joea Bidena, medije i američke državljane na strpljenje kod prebrojavanja glasova na predsjedničkim izborima.

Trump je svoju pobjedu proglasio već rano u srijedu, neutemeljeno govoreći o izbornoj krađi. Pozvao je na zaustavljanje prebrojavanja glasova, šokirajući time poslovnu zajednicu, pa čak i stranačke kolege.

Biden trenutno vodi po broju elektora u izbornom kolegiju, no ishod je i dalje neizvjestan u Pennsylvaniji, Georgiji i drugim saveznim državama.

Trumpova kampanja podigla je tužbu protiv Michigana, tražeći zaustavljanje prebrojavanja glasova, te je zatražila ponovno prebrojavanje u Wisconsinu koji mediji daju Bidenu.

Čelnici Američke gospodarske komore, AFL-CIO-a, najvećeg saveza radnika, Nacionalnog udruženja evangelika i drugih grupacija zajedno su priopćili da bi nasilje, zastrašivanje i druge taktike mogle oslabiti državu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA