6.6 C
Sarajevo
19.03.2024

Komšić: Osjećam se obaveznim prema građanima i građankama Bosanske Krupe

Obilježavanju Dana oslobođenja, 17. septembra, prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kojem je je Općinsko vijeće dodijelilo na svečanoj sjednici priznanje Počasni građanin općine Bosanska Krupa. Prisustvovali su i predstavnici kantonalne zakonodavne i izvršne vlasti.

Prije 24 godine, 17. septembra 1995. godine, nakon 1244 dana okupacije od srpskog agresora, združene jedinice 5. Korpusa Armije RBIH oslobodile su Bosansku Krupu i omogućile stanovnicima povratak u potpuno porušeni i spaljeni grad. Krupljani se s posebnim emocijama sjećaju tog dana, javlja RTV USK.

Manifestacijom Septembarski dani slobode, 24. godišnjica oslobođenja obilježena je rođendanskom tortom kojom su se počastili građani, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na svim šehidskim obilježjima pa i na centralnom, u središtu grada. Pred postrojenim svečanim vodom pripadnika Oružanih snaga BiH, počast poginulim braniocima uz predstavnike Vlade i Skupštine Unsko-sanskog kantona i Općine Bosanska Krupa odao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kojeg je dodjelom općinskog priznanja Počasnim građaninom proglasilo Općinsko vijeće na svečanoj sjednici.

- OGLAS -

Komšić je tom prilikom izjavio da ovaj događaj stvara njegovu ličnu vezu prema Bosanskoj Krupi, što zna biti ozbiljna odgovornost.

– Nije stvar u tome da samo budete ovdje, dobijete priznanje i odete. Ovo stvara i obavezu. Osjećam se zaista obaveznim odsad pa nadalje ne samo prema vlastima, već i prema građanima Bosanske Krupe, a to više nije samo čast, to zna biti i ozbiljna odgovornost  – kazao je Komšić.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, prikazan je kraći dokumentarni film „Bosanska Krupa – grad za sva vremena“, u kojem je umjesto referata općinskog načelnika, dat prikaz ekonomskog razvoja općine u proteklih nekoliko godina. Na tom planu je mnogo učinjeno, ali su i ubuduće neophodne nove značajne investicije.

Čestitke građanima uputili su uime Vlade premijer Unasko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Elvira Mehić te načelnik Općine Armin Halitović.

– Ako igdje postoji živi dokaz kako se iz pepela rađa i diže grad, to je primjer Bosanske Krupe. Ako postoji primjer kako se voli jedan grad, to je slika Krupljana – kazao je premijer Ružnić.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Elvira Mehić ističe da je svaka godina naprednija za građane Krupe i čestitala je svim građanima koji žive tu i širom svijeta Dan općine.

–  Za nas je ovo veoma bitan dan. Velika čast nam je što je s nama i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić – rekla je Mehić.

Načelnik Općine Armin Halitović navodi da je Bosanska Krupa općina s povoljnim poslovnim okruženjem, da konstantno bilježi rast investicija i broja zaposlenih, ali ima i dosta problema.

– Vjerujemo da ćemo s višim nivoima vlasti, s Kantonom i Federacijom BiH, državom BiH, uspjeti da od Bosanske Krupe stvorimo grad kakav smo željeli, za koji smo se borili – načelnikove su riječi.

Najzaslužnijim pojedinicima za posljeratni ekonomski i društveni razvoj općine dodijeljeni su priznanja i plakete Oslobodilaca Bosanske Krupe i Sedamnaesti septembar.

Tokom svečane sjednice je izveden i prigodan kulturno-umjetnički program kao podsjećanje na Dan oslobođenja Općine, ratni 17. septembar 1995.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA