9 C
Sarajevo
20.04.2024

Hrvatska: Andrej Plenković zahtijeva istragu o pucanju mjera istrage u aferi vjetroelektrane

Na početku sjednice Hrvatske vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na prošlotjednu akciju policije i Državnog odvjetništva (DORH) u “aferi vjetroelektrane” u kojoj je zbog sumnje na koruptivne radnje privedena viskopozicionirana članica HDZ-a Josipa Rimac i drugi osumnjičenici, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nema nikakve dileme da borbu protiv korupcije želimo podržati i ohrabriti i da nadležna državna tijela svoj posao trebaju raditi sukladno zakonu bez upliva bilo koga na njihov rad. Upravo je ovaj slučaj dokaz da DORH i policija rade bez ičijeg upliva. Za nas su takva ponašanja neprihvatljiva i zato smo razriješili navedene dužnosnice i odmaknuli kolektivnu odgovornost od Hrvatske vlade. Ne želimo ni na koji način biti involvirani u bilo čije pojedinačne akte koji narušavaju ugled ove Vlade”, kazao je Plenković.

Premijer je ustvrdio da se ponovno dogodilo probijanje ili pucanje mjera unutar sustava.

- OGLAS -

“Akteri koji su u ovo involvirani su policija, DORH ili sud. Mislim da je u interes jačanja povjerenja u pravosudne institucije da nadležna tijela utvrde kako je moguće i tko je odgovoran za pucanje mjera nadzora i da svi ovi postupci na kraju imaju epilog u adekvatnom roku”, rekao je premijer.

Epilog ove afere je da je u istražni zatvor privedena bivša gradonačelnica Knina i HDZ-ova državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac i to zbog sudjelovanja u sumnjivim radnja pri izgradnji vjetroelektrana u Dalmaciji, pogodovanja poduzetnicima pri kupnji zemljišta te pri namještanju natječaja za bespovratne poticaje kninskim obrtnicima.

Josipa Rimac otkrila je u svom autu prislušni uređaj, moguće zbog dojave iz sustava da se protiv nje izvode dokazne radnje, a u javnost su procurili i dijelovi snimki prisluškivanih razgovora, zbog čega je Plenković danas reagirao sa zahtjevom da se ti dijelovi slučaja detaljno istraže i sankcioniraju.

USKOK je protiv Rimac i još 12 suokrivljenih osoba pokrenuo formalnu istragu zbog kaznenih djela trgovanja utjecajem, primanja i davanja mita te zloupotreba.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA