-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Sa žiletom u ruci pokušala pridobiti pažnju vršnjaka

Fotografija učenice sa žiletom u ruci koja je spremna na samopovređivanje kako bi privukla pažnju svojih vršnjaka na društvenoj mreži Instagram, upalila je alarme u jednoj od osnovnih škola u Tuzli. 

 

Njenim stopama, kako nezvanično saznajemo, krenula je još jedna učenica, ali su kolege pravovremeno reagirale i opasne fotografije pokazale nastavnicima.

- OGLAS -

 

Organiziran je, kako saznajemo, sastanak s učenicama i roditeljima, a u slučaj su uključeni i stručnjaci iz Centra za mentalno zdravlje Tuzla.

 

Nakon brze i adekvatne reakcije učenika i nastavnika, novih slučajeva opasnih pokušaja samopovređivanja u toj školi nije bilo. Roditelji su pozvani da obrate pažnju kakve fotografije djeca objavljuju na društvenim mrežama, ko im se nalazi među prijateljima i kakve ih osobe prate ili slijede.

 

– Fotografija na kojoj jedna od učenica prijeti samopovređivanjem otkrivena je na vrijeme. S učenicom je odmah obavljen razgovor. Saznali smo da se osjećala društveno neprihvaćena, da je fotografijom samo željela skrenuti pažnju na sebe. Ne znamo da li je stvarno imala namjeru da se povrijedi ili je to bio njen poziv za spas. To će utvrditi stručnjaci koje smo angažirali – kazao nam je naš izvor iz škole, koji je zamolio da ne otkrivamo ni njegov identitet ni naziv škole.

 

Saznajemo da će i na ovosedmičnom Aktivu direktora osnovnih škola s područja TK biti govora i o ovim slučajevima.

 

– Sjednica je redovna, vezano uz kraj prvog polugodišta. No, vjerovatno ćemo raspravljati i o pokušajima samopovređivanja, kako bismo imali potpunu informaciju i eventualno preduzeli potrebne mjere – kazao je za „Avaz“ Almir Hadžić, predsjednik Aktiva.

 

Tuzlu je prije dvije godine potresla i afera „Plavi kit“, kada se među tinejdžerima širom svijeta raširila morbidna istoimena videoigrica. Vrhunac igrice bio je tragičan za igrača, koji je imao „zadatak“ da se ubije. U to je vrijeme u OŠ „Mihatovići“ kod Tuzle registriran slučaj crtanja simbola plavog kita na ruci, što je bio signal za uzbunu.

 

Docent dr. Nermina Kravić, šefica Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju, ističe da se skoro svakodnevno susreće s različitim poremećajima koji su vezani uz prekomjernu upotrebu interneta.

 

– Roditelji moraju znati šta im dijete radi na internetu. Pa, niko dijete od pet godina neće ostaviti nasamo s uključenom peglom. Zato ne smijemo tinejdžera ili adolescenta ostavljati na internetu bez ikakvog nadzora. Imali smo i imamo različitih slučajeva ovisnosti, koji su zahtjevali i hospitalizaciju – izjavila je doc. dr. Nermina Kravić.

 

Na Odjeljenju za dječiju i adolescentnu psihijatriju Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli 2017. godine pregledano je 1.015 pacijenata.

 

U poređenju sa 2005. godinom, kada su ljekari pregledali 277 pacijenata uzrasta od 0 do 19 godina, broj godišnjih pregleda povećao se skoro peterostruko, što je alarm društvo u cjelini.

 

Broj pacijenata pregledanih u 2018. godini na istom je nivou kao i lani.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA