Vijesti
Banja Luka: Predstavljeni razlozi protiv izgradnje hidroelektrana na Vrbasu Lošiji kvalitet vode, promjena klime, uticaj na prirodu i generalno zastarjelost ovakvih tehnologija su samo neki od razloga, rekao je Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu
# Anadolu Agency (AA)

Koalicija za Vrbas koju čini 35 udruženja iz Banjaluke koji su okupljeni s jednim ciljem, a to je zaustaviti planove za izgradnju novih hidroelektrana na rijeci Vrbas danas su na obali te rijeke javnosti predstavili svoje razloge, prenosi Anadolu Agency (AA).

“U petak smo predali nadležnim opštinskim i republičkim vlastima zahtjev za donošenje negativnog mišljenja o projektu izgradnje hidroelektrane Krupa na rijeci Vrbas, u kome smo naveli 20 razloga zbog kojih smo protiv ovog projekta. Lošiji kvalitet vode, promjena klime, uticaj na prirodu i generalno zastarjelost ovakvih tehnologija su samo neki od razloga“, izjavio je Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu.

Projektom hidroelektrane Krupa predviđena je izgradnja brane 18 do 20 metara i premještanje magistralnog puta od mosta u Krminama do hidroelektrane “Bočac 2“ u dužini od deset kilometara sa lijeve na desnu obalu Vrbasa.

“Uticaj hidroelektrana na nivo vode u koritu Vrbasa otežava mogućnost bavljenja ribolovnim i avanturističkim turizmom koji su Banjaluku i Vrbas postavili na svjetsku mapu turističkih destinacija. Godinama pokazujemo da se ulaganjem u turizam dobija direktna korist za širu zajednicu, dok bi izgradnjom hidroelektrane to bilo apsolutno nemoguće“, istakla je Tamara Pantoš iz Planinarskog društva Kozara.

Igor Gajić iz Ronilačkog kluba Delfin istakao je da bi svi trebali biti svjesni važnosti Vrbasa, ali da to očigledno nije tako.

“Koalicija za Vrbas podržava ulaganja u rijeku Vrbas koja nemaju negativan uticaj na prirodu i ljude. Prvenstveno je potrebno riješiti problem otpadnih voda izgradnjom prečišćivača, čvrstog otpada na obalama Vrbasa, uređenje obala i plaža, vodosnabdijevanje i druga ulaganja od javnog značaja“, rekao je Gajić.

Koalicija za zaštitu Vrbasa je 2005. godine skupila preko 17.000 potpisa građana koji su rekli ne hidroelektranama na Vrbasu, nakon čega je Skupština Grada Banja Luka dala negativno mišljenje o tadašnjem projektu. Iz koalicije smatraju da ovog puta još veći broj građana i Skupština Grada Banja Luka trebaju reći jasno ne svim novim hidroelektranama.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.