10 C
Sarajevo
23.04.2024

Asja Klačar: Na EYOF-u Bosnu i Hercegovinu ću predstaviti u najboljem svjetlu!

EYOF je mjesto spajanja mladih sportista iz čitave Evrope, a primarni zadaci jesu da ih uči vrijednostima i idealima sadržanim u Olimpijskoj povelji, te da motiviše mlade da nastave da se bave sportom i usvajaju zdrav način života.

Prvi EYOF organizovan je 1991. godine. Bio je to ljetni Evropski omladinski festival mladih, a domaćin je bio Bruxelles. Dvije godine kasnije, pokrenut je i zimski festival, a prvi domaćin bio je italijanski grad Aosta.

Bosnu i Hercegovinu će predstavljati mladi sportisti u disciplinama alpsko skijanje, ski trčanje i biatlon, ski trčanje, biatlon te snowboard. Jedna od mladih nada Bosne i Hercegovine na ovom takmičenju je Asja Klačar, koja će nas predstavljati u disciplini snowboard.

- OGLAS -

Asja se od malih nogu bavila skijanjem, to joj je vremenom dosadilo, pa je odlučila probati nešto novo.

“Baš u tom periodu snowboard je postao senzacija i svi su to htjeli, a samim tim i ja. Moja sestra Adna i ja smo odlučile da probamo i eto ja sam tu sada.”- ističe Asja.

Snowboard je poprilično težak sport, što nam je potvrdila i Asja.

“Snowboard je veoma zahtjevan sport jer je sklon povredama koje mogu biti veoma opasne. Pored sezone se treba dodatno spremati jer treba biti u dobroj kondiciji kako do tih povreda ne bi ni došlo.”

Nažalost Bosna i Hercegovina je zemlja koja posjeduje olimpijske planine, ali nije našla način kako iskoristiti sve svoje potencijale, pa su treninzi za zimske sportove poprilično teški.

“Trudimo se da što više iskoristimo Bjelašnicu gdje budu dobri uslovi kada ima snijega zahvaljujući našim trenerima koji ulažu dosta truda u sve to. Kada nažalost nema snijega mi nemamo nikakvih mogućnosti za trening i pripreme, te zato idemo u Austriju i nastavljamo s treninzima.”

Što se tiče nastupa na EYOF-u, Asja kaže da joj predstavljanje Bosne i Hercegovine na ovakvom velikom događaju predstavlja veliko zadovoljstvo:

“Ja iskreno nikada nisam ni sanjala da ću stići ovako daleko ako uzmemo u obzir da sam se ja počela baviti snowboardingom prije 4 godine.  Ne očekujem prevelike rezultate jer mi nemamo takve uslove za rad kao naše kolege iz drugih zemalja koji su 11 mjeseci na snijegu, dok naša reprezentacija nažalost nema takve mogućnosti jer je veoma skup sport ali ja ću dati sve od sebe i predstaviti našu državu u najboljem svjetlu.Bez sumnje mogu reći da će biti dobra zabava, upoznavanje novih ljudi, te promoviranje naše države.”- kaže Asja, te dodaje da bi se voljela baviti snowboardingom i u budućnosti na nekom većem nivou, te se nada da će EYOF ljudima pokazati da je i snowboarding jednako važan sport kao i skijanje.

Za kraj Asja je s nama podijelila da je njen uzor Anna Gasser, osvajačica zlatne medalje na Olimpijadi u Big Air disciplini, koja je postala prva žena koja je izvela triple cork.

Asja je inače državna prvakinja u juniorskoj kategoriji, te se nalazi na 56. mjestu svjetske rang liste!

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA