Vijesti
Bećirović održao lekciju Dodiku: "Predstavnici nižih jedinica nemaju ovlasti u vođenju vanjske politike" Dodao je da susjedne države ne mogu niti će ikada moći odlučivati o vanjskoj politici države Bosne i Hercegovine. O tome odlučuju nadležni organi države Bosne i Hercegovine.
#

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović odgovorio je na, kako kaže, neutemeljene stavove predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o usklađivanju stavova sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem vezano za učešće države Bosne i Hercegovine na Samitu "EU – zapadni Balkan" 6. decembra u Tirani.

Tim povodom član Predsjedništva BiH  Bećirović je istakao sljedeće:

„Bosna i Hercegovina je nezavisna, suverena država i punopravna članica Ujedinjenih nacija. Predstavnici nižih administrativno-teritorijalnih jedinica u državi Bosni i Hercegovini nemaju nikakve ovlasti u vođenju vanjske politike države Bosne i Hercegovine.”

Dodao je da susjedne države ne mogu niti će ikada moći odlučivati o vanjskoj politici države Bosne i Hercegovine. O tome odlučuju nadležni organi države Bosne i Hercegovine.

“Neutemeljeni stavovi i neovlašteno miješanje Milorada Dodika u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti nemaju nikakvu pravnu snagu. Bilo kakvo usaglašavanje stavova između predsjednika bh. entiteta RS i predsjednika Srbije nema nikakav odraz na odluku države Bosne i Hercegovine”, dodao je.

Rekao je da Dodik i bh. entitet RS nisu ni pozvani da u bilo kakvom formatu učestvuju na ovom samitu, tako da je besmisleno uopće spominjati stavove entiteta u kontekstu učešća na samitu u Tirani.

“Predsjedništvo BiH je donijelo odluku, kojom je prihvatilo poziv za učešće na samitu 'EU – zapadni Balkan', te se usaglasilo u vezi s tim ko treba predstavljati Bosnu i Hercegovinu“, poručio je član Predsjedništva BiH Bećirović.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.