5 C
Sarajevo
25.04.2024

Apel poslodavcima u RS-u da zaštite zdravlje radnika

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske (RS) apeluju na sve poslodavce da, zbog izuzetno visokih temperatura vazduha, izvrše preraspodjelu radnog vremena i tako zaštite zdravlje radnika.
S obzirom da u zakonodavstvu RS-a nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada radnika na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima, (kao što je velika vrućina), a nije propisano ni pri kojim bi mikroklimatskim uslovima poslodavci trebali da obustave radove (jer postoji opasnost po život i zdravlje radnika), ovo ministarstvo poziva sve poslodavce u tom bh. entitetu da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima i tako zaštite zdravlje svojih radnika.

– Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povređivanja radnika – navode u saopćenju.

Podsjećaju da međunarodni standard ISO 7243 definiše uslove i kriterije izvođenja radova u uslovima visokih teperatura, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana. Stoga, apeluju na poslodavce da i oni primjene taj standard i da izvrše preraspodjelu radnog vremena, na način da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, uz napomenu da i za rad u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika.

- OGLAS -

Preporučuju Upravi za inspekcijske poslove da češćim obilascima poslodavaca, čija se djelatnost odvija na otvorenom prostoru, kontrolišu da li se pridržavaju preporuka Ministarstva i da li organizuju rad na način da zaštite zdravlje radnika.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA