1 C
Sarajevo
19.04.2024

Izvještaj UN-a: Hitna potreba da se riješi finansijska kriza Palestinske uprave

Novi izvještaj koji su objavile Ujedinjene nacije ističu hitnost rješavanja kontinuirane finansijske krize s kojom se suočava Palestinska uprava (PA) i za podršku palestinskoj ekonomiji. Skreće se veća pažnja na zdravstveni sistem Gaze, koji je suočen s ozbiljnim izazovima.

Međutim, u izvještaju se naglašava da nijedna količina humanitarne i ekonomske podrške ne može zamijeniti pregovaračko rješenje za dvije države, što je jedini način da se zadovolje legitimne aspiracije i sigurnosne potrebe i Izraela, i Palestinaca, prenosi WAFA.

Izvještaj koji je izdao Ured specijalnog koordinatora Ujedinjenih nacija za mirovni proces na Bliskom istoku (UNSCO) za predstojeći dvogodišnji sastanak Ad hoc odbora za vezu (AHLC) u New Yorku 26. septembra, upozorio je na povećani rizik nasilja i nestabilnosti na Zapadnoj obali kao rezultat sve slabije palestinske ekonomije.

- OGLAS -

Specijalni koordinator Ujedinjenih nacija za mirovni proces na Bliskom istoku, Nikolaj Mladenov, pozvao je strane da poduzmu konkretne korake za podršku palestinskoj ekonomiji. Oni uključuju trajno rješenje fiskalne krize i spor oko izraelskog odbitka palestinskih poreznih prihoda, pronalaženje načina za smanjenje trgovinskih prepreka za palestinske firme i povezivanje tržišta Gaze i Zapadne obale.

Izvještaj posebno ističe zabrinutost za nastajanje zdravstvene krize u Gazi uzrokovane nedostatkom snabdijevanja električnom energijom zdravstvenih ustanova i bolnica, restrikcije na korištenje tehnologije s dvostrukom namjenom (civilnom i vojnom) i nedostatkom lijekova i jednokratnih materijala.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA