7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Genijalna umjetnička instalacija ispred Louvre-a uništena za jedan dan

Bilo je potrebno četiri dana, 400 volontera i oko 2.000 papirića da bi se ispred Louvre-a napravila fenomenalna instalacija u formi optičke varke. I onda su za jedan dan posjetioci sve uništili. Umjetnik koji stoji iza svega, kaže da je to i očekivao.
 
Francuski street art umetnik JR stoji iza optičke iluzije na platou ispred muzeja Louvre u Parizu. Sam muzej datira iz 12. vijeka ali prepoznatljiva piramida iza koje stoji Kinez rođen u Americi, arhitekta I.M. Pei je otvorena 30. marta 1989. godine. Optička iluzija koja je oduševila turiste, ali i ljude širom svijeta koji su vidjeli samo fotografije, “otkriva” zamišljeni temelj piramide. Podsjećala je na arheološku iskopinu i zaista djeluje impresivno.
 
JR je pozvao 400 volontera koji su od 26. do 29. marta asistirali u pravljenju instalacije. Njihov rad je prekrio 17.000 metara kvadratnih. S obzirom da je instalacija sastavljena od 2.000 papira, bilo je očekivano da neće potrajati. Otkrivena je u subotu, a poslije gomile posjetilaca koji su je pregazili, već u nedelju je bila u jadnom stanju.

Umjetnik kaže da mu nije ni bila namjera da potraje.

Noizz.rs

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA