Vijesti
BiH: ”Merhamet“ podijelio prehrambene pakete i sredstva za higijenu piscima penzionerima U samom dopisu, koji je potpisao predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević, potencirano je da su mnogi pisci, pogotovo oni koji imaju penzionerski status, društveno veoma zanemareni
# Anadolu Agency (AA)

Na molbu Predsjedništva Društva pisaca Bosne i Hercegovine da se, u vremenu pandemije koronavirusa, pomogne članovima Društva pisaca BiH koji su u penziji, Regionalni odbor “Merhameta” Sarajevo dostavio je odgovarajuću pomoć u prehrambenim paketima i sredstvima za higijenu za trinaest književnih stvaralaca koji žive na području Kantona Sarajevo (KS), javlja Anadolu Agency (AA).

U samom dopisu, koji je potpisao predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević, potencirano je da su mnogi pisci, pogotovo oni koji imaju penzionerski status, društveno veoma zanemareni i da su ovakve krizne situacije mogućnost da se i na ovakav način ukaže važno poštovanje prema njihovu književno-stvaralačkom radu i ostvarenom djelu.

”Društvo pisaca BiH, nažalost, nema nikojih redovnih sredstava da bi materijalno moglo potpomoći svoje istaknute autore. A riječ je o bosanskohercegovačkim književnicima koji su bili dobitnici važnih književnih nagrada i drugih društvenih priznanja, mnogi su zastupljeni u lektirama za osnovne i srednje škole, prevođeni su na mnoge svjetske jezike”, kazao je Hajdarević.

Regionalni odbor “Merhameta” Sarajevo, zahvaljujući podršci svoje centrale HO “Merhamet” MDD, pravovremeno reagirao i za trinaest književnika na kućne adrese dostavljeni su posebno spremljeni paketi u prehrambenim artiklima i sredstvima za higijenu.

Hajdarević je zahvalio “Merhametu” na tom humanom gestu.

“Kako živimo u vrlo ruševnom vremenu, kad su svi oblici kriza u nekom svom nezaustavljivom kontinuitetu, svako međusobno razumijevanje, pomoć, briga, podrška znatno je više, na simboličkoj razini, od stvarne vrijednosti onoga što se konkretno učini”, navodi Hajdarević.

Dodao je kako su zahvalni Muslimanskom dobrotvornom društvu “Merhamet” na ovome plemenitom prijateljskom razumijevanju i pomoći piscima, članovima Društva pisaca BiH, koji su u penziji i kojima je u vrijeme trajanja pandemije bilo uskraćeno normalnije kretanje.

”Prijatelje u ‘Merhametu’ pozivamo da se međusobna saradnja i razumijevanje nastavi i da se Društvo pisaca BiH, na neki način, oduži u onome u čemu je i društveno pozvano: afirmiranje književnog stvaralaštva na što širem prostoru naše cjelokupne društvene zajednice”, kazao je Hajdarević.

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet”, kao društveno odgovorna institucija, nastavlja svoju humanitarnu misiju i kad je u pitanju kultura i zaštita naših kulturnih vrijednosti i prigodna adekvatna pomoć istaknutim imenima koji su neposredni tvorci i promotori kulture u našoj zemlji, poručeno je iz te organizacije.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.