Vijesti
BiH skinuta s EU liste visokorizičnih zemalja Bosna i Hercegovina od danas službeno nije na EU listi visokorizičnih trećih zemalja sa strateškim nedostatcima u svojem režimu sprečavanja pranja novca i borbe protiv financiranja terorizma koji predstavljaju znatnu prijetnju finansijskom sistemu Un
#

Kako navode iz Ministarstva pravde BiH, na snagu je stupila Delegirana uredba Komisije od 7. maja 2020. godine, kojom je revidirana lista visokorizičnih trećih zemalja. Revidirana lista je u većoj mjeri usklađena i s listom FATF-a.

"Evropska komisija je prepoznala napredak i poduzete mjere u ovoj oblasti koji je BiH ostvarila u proteklom razdoblju, te je zaključila da u ovoj fazi, prema dostupnim informacijama Bosna i Hercegovina nema strateške nedostatke u režimu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Komisija će nastaviti pratiti djelotvornu provedbu takvih mjera. Ministarstvo pravde BiH je kroz svoj rad u proteklih nekoliko godina dalo značajan doprinos jačanju sustava sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, posebice kroz ključne izmjene i dopune krivičnog zakonodavstva BiH i kroz izmjene i dopune Zakona o udrugama i fondacijama BiH", naglašavaju iz Ministarstva pravde BiH.

Nadalje, navode, u periodu 2016-2018. godina Ministarstvo pravde BiH je učestvovalo u Radnoj grupi sa osam podgrupa (čiji su članovi bili predstavnici institucija sa državnog nivoa, nivoa entiteta i Brčko distrikta), a koja je provela nacionalnu procjenu rizika od pranja novca i finansiranje terorizma pod pokroviteljstvom Svjetske banke.

"Bitno je naglasiti da je i zajedno sa EU Ministarstvo pravde BiH kroz projekat 'Izgradnja kapaciteta državnih institucija za vođenje dijaloga o javnoj politici sa civilnim društvom' (projekat CBGI) uspostavilo e-registar, a sve ovo je u konačnici doprinjelo ispunjavanju uslova za skidanje BiH s FATF-ove sive liste rizičnih zemalja, a od danas i EU liste", naglašavaju iz Ministarstva pravde BIH.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.