Vijesti
BiH: U Federaciji BiH usvojen Plan cijepljenja protiv koronavirusa Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH zaduženi su da, svako u okviru svojih nadležnosti, da u odnosu na promijenjenu epidemiološku situaciju, odnosno nova naučna saznanja o cjepivu
#

Vlada Federacije BiH, entiteta u BiH, na današnjoj sjednici u Sarajevu, prihvatila je Plan cijepljenja protiv COVID-19 u Federaciji BiH i za njegovo provođenje zadužila Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH, svako u okviru svojih nadležnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Plan se realizira u suradnji s nadležnim tijelima vlasti za oblast zdravstva u kantonima, kao i zdravstvenim ustanovama na teritoriji Federacije BiH.

Za provođenje zaključaka zadužena su i druga federalna ministarstva i tijela federalne uprave, ukoliko bude ocijenjeno da je provođenje određenih mjera iz Plana i u njihovoj nadležnosti.

Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH zaduženi su da, svako u okviru svojih nadležnosti, da u odnosu na promijenjenu epidemiološku situaciju, odnosno nova naučna saznanja o cjepivu, kao i na promjene drugih uslova od kojih ovisi provedba cijepljenja, revidiraju Plan cijepljenja protiv COVID-19 u FBiH.

Zadužen je Zavod za javno zdravstvo da Plan cijepljenja, zajedno sa zaključcima, proslijedi zavodima za javno zdravstvo kantona, Federalno ministarstvo zdravstva kantonalnim ministarstvima zdravstva.

Vlada će obavijestiti Parlament FBiH o prihvaćenom Planu cijepljenja protiv COVID-19 u FBiH, zajedno sa zaključcima.

Planom cijepljenja, koji je izradio Zavod za javno zdravstvo FBiH, a preložilo Federalno ministarstvo zdravstva, obuhvaćeni su epidemiološka situacija, regulatorni okvir za njegovo provođenje, planiranje i koordinacija uvođenja cjepiva protiv COVID-19, resursi i financije, ciljne populacije i strategija cijepljenja, upravljanje lancima opskrbe, upravljanje ljudskim resursima i trening, provođenje cijepljenja, te komunikacija s javnošću i prihvaćanje cijepljenja.

Vlada FBiH je, zajedno s Federalnim ministarstvom zdravstva i Federalnim ministarstvom finansija, pravovremeno poduzela potrebne aktivnosti s ciljem osiguranja nabave potrebnih cjepiva protiv COVID-19 za građane Federacije BiH. Naime, cjepivo se temeljem zaključenih međudržavnih Ugovora s GAVI-jem nabavlja kroz COVAX mehanizam, kao i kroz EU mehanizam - Europski plan radi zaštite javnog zdravlja i osiguranja optimalnog upravljanja COVID-19 kroz cijepljenje populacije u Evropi.

Za nabavu cjepiva putem COVAX mehanizma iz Budžeta FBiH za 2020. godinu osigurano je 13.689.538 KM. Budžetom FBiH za 2021. godinu su predviđena sredstva za nabavu cjepiva u iznosu od 12 miliona KM, kao i dva miliona KM za poduzimanje mjera za sprečavanje i suzbijanje COVID-19 iz nadležnosti Federacije BiH, a što može podrazumijevati i finansiranje potrošnog materijala neophodnog za proces cijepljenja (šprice, igle i druga pomoćna sredstva za tranport i hladni lanac navedena u planu).

Federacija BiH se predbilježila za nabavu dodatnih 800.000 doza cjepiva putem zajedničke nabave Europske komisije, te potrošnog materijala i zaštitne opreme. Planirano je da ova nabava bude finansirana iz sredstava IPA II pristupnog instrumenta Evropske unije, koji će uskoro biti aktiviran.

Provođenje Plana cijepljenja obavlja se kroz postojeći sistem zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH, kao i zdravstvenih ustanova u kojima se provodi cijepljenje. Cijepljenje protiv COVID-19 je dobrovoljno i besplatno.

Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju je predložilo prioritetne grupe kako bi bio postignut najefikasniji rezultat s cijepljenjem protiv COVID-19.

Prioritetne grupe za cijepljenje su zdravstveni radnici (uključujući i drugo osoblje zaposleno u zdravstvenim ustanovama), osobe i osoblje u socijalnim ustanovama za smještaj starije populacije, građani stariji od 60 godina, ranjiva populacija (s hroničnim bolestima), zdrave osobe u dobu od 18 do 64 godine koje rade u značajnim javnim službama (policija, javni promet).

Federalna vlada je usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj koronavirusom (COVID-19) u Federaciji BiH na dan 12. januar, te usvojila predložene naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koja je pripremljena na osnovu zaključka s prošle sjednice Vlade FBiH.

Vlada FBiH dozvoljava vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva donose se s rokom važenja od 14 dana, računajući od 17. januara , koji se utvrđuje kao dan početka primjene ovih naredbi i preporuka.

Nakon isteka ovog roka, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva će sagledati kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i sačiniti procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te će Vladi FBiH dostaviti prijedlog novih naredbi i preporuka.

Krizni štab Federalnog ministrastva zdravstva zadužen je da ove zaključke, s prilozima, dostavi kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva, kantonalnim ministarstvima zdravstva, zdravstvenim ustanovama s područja kantona putem kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva, kliničkim centrima u Federaciji BiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama putem kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i upravama policije MUP-ova kantona.

U informaciji je navedeno da je, nakon dostignutog vrha rastućeg trenda u broju dnevno laboratorijski potvrđenih slučajeva SARS-CoV-2 (6.11.2020. godine), sa 1.172 registrirana slučaja, kao rezultat postepeno uvođenih i ciljanih epidemioloških mjera baziranih na detaljnim analizama, 12.1.2021. godine došlo do postepenog silaznog trenda u broju dnevno laboratorijski potvrđenih slučajeva na 280.

Sedmodnevna kumulativna incidenca laboratorijski potvrđenih slučajeva 89 na 100.000 stanovnika u Federaciji BiH u 53. sedmici i zaključno sa 3.1.2021. godine, i dalje je veća nego u većini zemalja Evropske unije. Situacija nije jednaka u svim kantonima i u toj sedmici je kumulativni broj novozraženih na 100.000 stanovnika u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Sarajevskom i Kantonu 10 više nego dvostruko veći. Također, broj umrlih od COVID-19 i dalje je veći nego u većini zemalja EU.

Na osnovu epidemiološke situacije, posebno visoke incidence u ova četiri kantona, potrebno je produžiti postojeće mjere.

Vlada Federacije BiH je izmijenila Odluku o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa (COVID - 19) na području Federacije BiH.

Izmjenom je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva zadužen da i dalje prati i procjenjuje stanje epidemiološke situacije na području FBiH i, na osnovu toga, Vladi FBiH na razmatranje i usvajanje dostavlja prijedloge mjera i aktivnosti na sprečavanju širenja koronavirusa.

Na ovaj način je ispoštovana Odluka Ustavnog suda BiH o dopustivosti i meritumu od 20. decembra 2020. godine.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je na prošloj 250. sjednici zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da joj u roku od sedam dana dostavi prijedlog izmjene Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa (COVID- 19) na području FBiH.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.