12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Erdogan: Kupovina S-400 nema veze s NATO-om, F-35 ili sigurnošću SAD-a

Kupovina ruskog raketnog sistema S-400 nema nikakve veze s NATO-om, borbenim avionima F-35 ili sigurnošću Sjedinjenih Američkih Država (SAD), izjavio je u subotu predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći na skupu Fondacije mladih Turske (TUGVA) u jugoistočnoj provinciji Diyarbakir, turski predsjednik je rekao da se Turska suočava s pritiskom zbog kupovine S-400.

“To nije zbog S-400. To je zato što Turska poduzima akcije svojom voljom u pogledu regionalnog razvoja, posebno Sirije”, rekao je Erdogan.

- OGLAS -

Poručio je da je jasno zašto Turska kupuje ovaj raketni sistem i kako će ga koristiti. Erdogan je također rekao da će se ovo pitanje riješiti logikom i zdravim razumom.

SAD su u petak upozorile na “teške posljedice” ako Turska kupi ruski odbrambeni raketni sistem S-400.

Portparol Pentagona Charles Summers tada je kazao da bi takav postupak mogao utjecati na dogovor o borbenim avionima F-35 i raketnom sistemu Patriot.

Dodao je da bi odluka Turske da prihvati ruski odbrambeni sistem značila da možda ne bi “imali pristup Patriotima i avionima F-35”.

“Ako Turska uzme S-400, doći će do teških posljedica u smislu naših vojnih odnosa s njima i s Patriotama i F-35”, rekao je Summers.

Potpredsjednik Republike Turske Fuat Oktay izjavio je u četvrtak kako Turska u julu očekuje prvu isporuku odbrambenih raketnih sistema S-400 koje je kupila od Ruske Federacije.

“Republika Turska u kontekstu raketnih sistema S-400 čini ono što je neophodno s aspekta njenih nacionalnih interesa”, kazao je Oktay.

On je istakao da je Turska već potpisala sporazum s Rusijom i da neće odustati od kupovine sofisticiranih ruskih sistema.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u srijedu je također izjavio da je zvanična Ankara finalizirala sporazum o nabavci odbrambenih sistema S-400. On je kazao da će uskoro početi zajednička prizvodnja sistema S-400 te je najavio da bi u budućnosti to slučaj mogao biti i s proizvodnjom naprednije serije S-500.

Sjedinjene Američke Države negodovale su zbog toga i poručile da bi bilo bolje da je Turska kupila američke odbrambene sisteme Patriot.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA