15 C
Sarajevo
28.03.2024

Conte rekao Vučiću da će Italija biti ‘veleposlanik Srbiji’ na putu u EU

Talijanski premijer Giusepe Conte ocijenio je u srijedu u Beogradu da Priština treba povući pristojbe na robu iz Srbije i time pridonijeti obnovi dijaloga, a srbijanskim dužnosnicima obećao potporu i poručio da će Italija biti “veleposlanik Srbije na putu eurointegracija”.

Conte je tijekom jednodnevnog posjeta Beogradu u odvojenim razgovorima s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić istaknuo bliske veze dviju država i uspješnu gospodarsku suradnju jer je trgovinska razmjena premašila četiri milijarde eura, po čemu je Italija drugi trgovinski partner Srbije.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Vučićem nakon sastanka Conte je istaknuo spremnost Rima da Beogradu bude potpora na europskom putu.

- OGLAS -

“Pričat ću sa (šeficom eurodiplomacije Federicom) Mogherini kako sve Italija kao veleposlanik može zastupati Srbiju”, rekao je Conte novinarima.

On je rekao kako je dijalog sa Prištinom “jedini način da se ubrza put ka EU” i da obje strane „moraju biti mudre“, navodi Hina.

Na pitanje novinara mogu li Vučić i Conte postići nešto u vezi rješavanja kosovskog čvora po ugledu na teniski dvojac Novak Đoković i Fabio Fognini, Vučić je rekao da je u politici on Fognini, a Conte Đoković i da treba pitati Contea.

„Možemo raditi kao dobar tim, važno je da postignemo mir i stabilnost“, poručio je srbijanski predsjednik i dodao da, unatoč činjenici da je Italija priznala neovisnost Kosova, Rim ima razumijevanja za poziciju Srbije koju je ocijenio kao „tešku“.

Vučić je naglasio da “nema ulaska u EU dok se ne postigne ovakav ili onakav sporazum s Albancima” i ocijenio da je to uvjet bez kojeg Srbije neće biti članica EU.

On je ponovio da je Srbija spremna sjesti za pregovarački stol s Prištinom u potrazi za kompromisnim rješenjem, ali tek ako prethodno budu ukinute carine od 100 posto na robu iz Srbije.

“Nadamo se da će kompromis biti veoma brzo postignut”, rekao je Conte ocijenivši kako „rat carinama nikom ne donosi dobro“, što važi i za Beograd i Prištinu, jer „jednostrane mjere ne vode naprijed“.

Glede susreta Contea s Brnabić, iz premijerkina ureda priopćeno je da Srbija cijeni potporu Italije, poglavito „u trenucima kada se i sama Europska unija suočava s unutarnjim političkim izazovima“.

Brnabić je, kako se navodi, upozorila da je Italija već dulje vrijeme prvo izvozno tržište Srbije, a njezin drugi vanjskotrgovinski i uvozni partner.

Conte i Brnabić su „izrazili zadovoljstvo što je ukupna robna razmjena između dviju država prošle godine prvi put premašila četiri milijarde eura“, te istaknuli činjenicu da u Srbiji posluje oko 600 talijanskih poduzeća koja zapošljavaju više od 26.000 radnika, što Italiju čini drugim najvećim inozemnim poslodavcem u Srbiji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA