Vijesti
Međunarodni odnose nisu bazirani samo na prijateljstvu, već in a partnerstvu i interesima
Bisera Turković: Čekamo pomoć od drugih, kome smo mi to pomogli?
Ne treba očekivati preveliku pomoć od bilo koga, moramo biti spremni da sami sebi pomognemo, svojom proizvodnjom. Imamo dovoljno kapaciteta da prouzvodimo svoje maske, ne treba očekivati pomoć u tome.
U stanju smo proizvesti lijekove, zašto ne bismo i ostalu opremu. Moramo se okrenuti svom tržištu i vlastitoj proizvodnji, da tržište otvorimo primarno za naše firme, da reduciramo strane firme koje se nameću ovdje.

U BiH 80% lijekova dolazi iz inostranstva, a samo 15% iz domaće proizvodnje, a domaći proizvođaći kažu da mogu popuniti i zadovoljiti tržište BiH u većem dijelu. UAE pomažu Srbiji jer imaju strateške interese u toj zemlji. Ima 1680 ljudi koji se žele vratiti u BiH, ne vraćamo ih jer ne želimo da ugroze i svoje i zdravlje drugih ljudi. Teška situacija je u Nizozemskoj; tamo su između ostalog i trudnice koje se trebaju poroditi. Humanitarni letovi nisu samo letovi koji prevoze robu. Ako ne popravimo stanje i ne pošaljemo ozbiljnu poruku s državnog nivoa, onima koji žele pomoći, doći ćemo u situaciju i da mjesne zajednice i općine šalju pisma koji traže od svojih prijatelja humanitarnu pomoć i u tom haosu se nećemo moći snaći.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.