Vijesti
Blinken nije ostao imun na Dodikovu retoriku, evo šta mu je poručio! Državni sekretar SAD oglasio se na Twitteru. Uporedio je Dodika sa Vladimirom Putinom.
#

Državni sekretar SAD Antony Blinken oglasio se na Twitteru povodom posljednjih izjava predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika. 

"Napadi Milorada Dodika na osnovna prava i slobode u RS pokazuju da je na autoritarnom putu predsjednika Putina. State Department, kojeg zastupa ambasador Murphy, nastavlja se zalagati za demokratsku i prosperitetnu budućnost koju svi građani Bosne i Hercegovine zaslužuju", napisao je Blinken na Twitteru.

Ova je kratka poruka od izuzetne važnosti jer se Blinken, koji je praktično drugi čovjek po važnosti u američkoj administraciji nakon predsjednika, direktno obratio Dodiku. To pokazuje da Washington posvećuje veoma veliku pažnju dešavanjima u Bosni i Hercegovini i da se budnim okom prate potezi Milorada Dodika.

Podsjetimo da je RS pod Dodikom vodstvom najavila ili krenula u donošenje niza zakona kojima bi se direktno narušila ljudska prava i slobode, poput zakona o medijima, nevladinim organizacijama, LGBT populaciji itd. Ovi potezi očito su imali velikog odjeka u Washingtonu. Osim toga, Dodik je odlučio da RS prekine diplomatske odnose sa Ambasadom SAD-a u Bosni i Hercegovini, što je krajnje neprijateljski potez na koji će sigurno uslijediti žestok odgovor.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.