12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

HRT objavio prilog o djevojci iz Srbije koja je “uspjela da nauči hrvatski jezik” (VIDEO)

Kako je objavio HRT, Tea se s porodicom vratila iz Kruševca u Karin i najbolja je učenica obrovačke srednje škole.

“Dugo nismo strepjeli na snimanju, kao pred ovom 17-godišnjakinjom. Pred Teom smo dobro pazili šta i kako govorimo jer je analizirala svaku našu riječ. Zapravo, Tea je nepogrešiva. U imeniku se nižu same petice, a najbolja je učenica u školi”, riječi su kojima počinje prilog novinara Edija Škovrlja.

I za njenu razrednicu Ivanu Šegarić je iznenađujuće kako je brzo naučila hrvatski jezik, a ukazala je na to da Tea učestvuje i na takmičenjima iz hrvatskog jezika. Kako je kazala, fascinantno je kako je savladala jezik.

- OGLAS -

Tea je ispričala i “anegdotu” s takmičenja.

“Pitala sam profesora: ‘Gde ću sad da sednem?’ Rekao mi je: ‘Sjedi gdje hoćeš'”, prisjetila se.

 

Novinar Škovrlj konstatuje da joj nije bilo lako naučiti jezik i da joj se na mnogim riječima “lomio jezik”. Tea je istakla da joj je najteže bilo izgovoriti “nevjerojatno”, jer se na srpskom jeziku kaže “neverovatno”.

Za autora priloga su “jezici slični, ali ipak toliko različiti”. Poručio je da se razveseli kada “raspali na kruševačkom”. Ukazano je i na brojne egzistencijalne poštekoće s kojima se suočavaju ona i njena porodica.

Mnogi smatraju da su upravo egzistencijalne poštekoće trebale biti tema priloga, kao i njen opći školski uspjeh uprkos poteškoćama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA