20 C
Sarajevo
29.03.2024

Doris Pack poručila bh. političarima: “Mi u Njemačkoj imamo 16 entiteta, može i BiH funkcionisati sa dva”

Bivša europarlamentarka i izvjestiteljica Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Doris Pack (Pak) kaže kako političari u BiH ne žele zajedničku državu, te da priča o ukidanju Republike Srpske (RS) služi za unutrašnje stvaranje problema.

Na pitanje kako političari u Bosni i Hercegovini mogu sarađivati, ako svako vuče na svoju stranu, Pack je odgovorila da je pozadina to što ne žele zajedničku državu.

“Nisam za treći entitet, ne zato što sam protiv Hrvata, nego zato što mislim da ovaj entitet Hrvata i Bošnjaka koji je kreiran prije Dejtona, u Washingtonu, treba biti promijenjen u smislu da se organizuje sa opštinama i Vladom federacije BiH, a na čelu je vlada BiH. Sada imamo deset kantona i to je nefunkcionalno. Čak i da ste najbolji administrator, imate previše nivoa i previše uplitanja političkih partija. Mi u Njemačkoj imamo 16 entiteta, a Bosna i Hercegovina može sa dva. Treba poštovati sve narode i to treba da bude na umu političarima, a ne da stalno rade jedni protiv drugih i da uvijek stvaraju prijateljstva dva protiv jednog, onda druga dva protiv trećeg”, kazala je Pack.

- OGLAS -

Smatra da političari treba da rade za bolju situaciju za djecu u zemlji. Obrazovanje treba da se promijeni, moraju doći investitori, mora se uvesti efikasno pravosuđe. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA