10 C
Sarajevo
29.04.2024

Nastavlja se podrška mladim, nezaposlenim ljudima – raspisan javni poziv za nove start up-e

Javni poziv za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih planova sredstvima Budžeta Stari Grad Sarajevo namijenjen je razvoju preduzetništva i zapošljavanju ranjivih kategorija stanovništva, među kojima su mladi, nezaposlene osobe, žene i osobe s invaliditetom.

Inače, Općina Stari Grad Sarajevo predvođena načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, je od 2016. do 2020. godine, samostalno i u saradnji s partnerima, obezbijedila više od tri miliona konvertibilnih maraka za projekte u oblasti razvoja poduzetništva i smanjenja stope nezaposlenosti. Ove godine Općina će finansirati ili sufinansirati biznis planove ne samo za mlade, nego i za nezaposlene osobe bez obzira na starosnu dob, žene, kao i osobe s invaliditetom.

„Imajući u vidu cjelokupnu situaciju uzrokovanu pandemijom koranivursom, kao i činjenicu da je veliki broj osoba ostao bez posla, ove godine smo obezbijedili značajna sredstva u budžetu s ciljem podrške samozapošljavanju prevashodno ranjivih kategorija stanovništva. U tu svrhu izmijenili smo Pravilnik o finansiranju Start up biznis, kako bismo ispoštovali sve zakonske procedure u oblasti pružanja podrške zapošljavanju“, istakao je načelnik Hadžibajrić.

- OGLAS -

U prethodnih pet godina, Općina Stari Grad Sarajevo je kroz ovaj mehanizam podrške sufinansirala pokretanje Start up biznisa za oko 30 mladih osoba.

Među novopokrenutim biznisima mladih ljudi našli su se: prva veterinarska apoteka u Starom Gradu, studio za 3D print, studio za izradu videoigrica, ali i obrti poput fotografskog, automehaničarskog, autolakirerskog i dr.

Koliko se važnosti pridaje ovoj oblasti dokaz je planirano uvećanje pozicija za pomoć i podršku mladim ljudima u budžetu Općine Stari Grad za 2021. godinu iako je isti, zbog posljedica pandemije korona virusa, značajno umanjen u odnosu na prošlu godinu.

 

Javni poziv će biti otvoren do 21. aprila, 2021. godine

Na osnovu Javnog poziva bit će odabrani najbolji poslovni planovi mladih i novčano nagrađeni. Novčana nagrada namijenjena je sufinansiranju troškova pokretanja biznisa kroz: finansiranje troškova registracije biznisa, troškova sredstava za rad, zakupa poslovnih prostorija, obrtnih sredstava, naknade za doprinose i ostalih troškova. Visina bespovratnih sredstava po poslovnom planu može iznositi do maksimalnih 10.000 KM.

Osnovni cilj Javnog poziva je poticaj preduzetništvu i samozapošljavanju mladih sa područja općine Stari Grad Sarajevo kroz sufinansiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog biznisa.

Javni poziv je otvoren do 21. aprila, 2021. godine.

Ovo je šesti put kako Općina Stari Grad raspisuje javne pozive za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih planova, a dosad je za te namjene izdvojeno više od 110.000 KM.

Detaljan Javni poziv sa kriterijima, kao i obrazac za prijavu dostupni su na web stranici Općine Stari Grad Sarajevo www.starigrad.ba (Sekcija: javni pozivi, konkursi i oglasi)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA