15 C
Sarajevo
26.04.2024

Salkić: Muslimani tokom mjeseca ramazana pokazali odgovornost prema društvu

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, u povodu predstojećeg Ramazanskog bajrama, uputio je čestitku muslimanskim vjernicima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.

On je podsjetio da su muslimani u Bosni i Hercegovini, ali i cijelom svijetu, najodabraniji mjesec, dočekali u potpuno drugačijim okolnostima i ambijentu, imajući u vidu reducirane vjerske aktivnosti u džematima. Ipak, naglasio je, Ramazanski bajram, vjernici će dočekati u punim džamijama, uz poštivanje preporuka nadleženih organa i Islamske zajednice, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

-Muslimani u Bosni i Hercegovini, ali i inostranstvu, tokom mjeseca ramazana su pokazali veliku odgovornost prema društvu, sugrađanima i državi, pridržavajući se naredbi državnih organa, ali i preporuka Islamske zajednice. Iskreno se nadam da smo svi zajedno ovo vrijeme izolacije, koje je izazvano globalnom pandemijom, na najbolji način iskoristili da se posvetimo svojim porodicama i najmilijima, ali i da smo posebnu pažnju posvetili najugroženijim kategorijama stanovništva – istakao je Salkić.

- OGLAS -

Nada se da bajramske dane dočekuju kao bolji ljudi, više oslonjeni jedni na druge, uz opredjeljenje da put kojim idu treba biti utemeljen na vrijednom radu, poštenju, pravdi i istinskom moralu.

-To su vrijednosti kojima nas uči naša vjera i put našeg Poslanika, kojeg trebamo slijediti, pokazujući to svakodnevno djelima kroz naše lične primjere – dodao je entitetski potpredsjednik.

Dodao je da su tokom ovog mubarek mjeseca, muslimani u našoj domovinu i inostranstvu , kao nikada ranije, pokazali svoju humanost i nisu zaboravili najugroženije građane, posebno Bošnjake koji su se vratili na svoja prijeratna ognjišta.

-Uprkos nesreći koja je zadesila cijeli svijet, preživjeli Bošnjaci nisu zaboravili ni svoje žrtve i dostojanstveno su, kao što to godinama čine, obilježili godišnjice stravičnih zločina. To će nastaviti činiti i u narednim mjesecima i godinama.

Ipak, za dostojanstven život Bošnjaka u bh. entitetu RS, naša država, nadležne institucije, ali i svi mi zajedno, morat ćemo učiniti puno više. Svaka pomoć je dobrodošla, ali, na prvom mjestu uvijek moraju biti nova radna mjesta. Radno mjesto je preduslov za kvalitetniji i bolji život ljudi, a to potvrđuju i brojni primjeri u bh. entitetu RS. Također, neizmjerno je važno da sistemska rješenja za otklanjanje diskriminacije u obrazovnom procesu, pri zapošljavanju i javni sektor i institucije entiteta, gradova i opština, budu prioritet svih razgovora i dogovora – ukazao je Salkić.

Iskreno se nada da će, kako je naveo, naši građani izvan domovine, koji su u proteklim mjesecima bili spriječeni dolaziti u Bosnu i Hercegovinu, tokom bajramskih dana i godišnjih odmora posjetiti svoja ognjišta i ove najradosnije dane provesti sa svojim najmilijima.

Duboko smo svjesni koliko njima znači rodna gruda i njihova domovina.

– Poštovani vjernici muslimani u domovini i inostranstvu, vama i vašim porodicama, želim da bajramske dane dočekate u blagostanju, miru i sreći. Bajram šerif mubarek olsun, navodi se u bajramskoj čestitki potpredsjednika Salkića.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA