Vijesti
Borci iz Konjica na nogama: Za umrlog nije bilo testa, objavite spisak ko je sve testiran! „Šta se dešava sa medicinskim osobljem zašto je toliki broj njih odjednom na bolovanju“
# Arhiva

Porodica prvog preminulog od korona virusa iz Konjica H.M. još nije testirana, vidljivo je to iz dopisa kojeg su uputili iz Boračkog udruženja Klis-Buk.

U ovom dopisu nadležnim vidljivi su nedostaci i manjkavosti koje se dešavaju, a u vezi borbe i sistema koji se uspostavlja u borbi protiv pandemije koronavirusa.

„Zaraženi nije testiran iako je još 17. marta imao jasne simptome koji su ukazivali na to da je već zaražen. Obratio se hitnoj službi, kontaktirao glavnog epidemiologa i dobio odgovor da postoje samo tri testa i da su korišteni po prioritetima. Mi imamo saznanja da je postojalo 50 testova i da su se neki testirali više puta. Napominjemo da je ovaj oboljeli testiran tek u Mostaru na infektivnom odjeljenju 22. marta, ali tada je već bilo kasno“, kažu iz ovog Boračkog udruženja, a u čiji dopis smo imali uvid.

Oni dalje zahtijevaju da se kaže ko su prioriteti, zaraženi ili članovi kriznog štaba i njihove porodice?

„Šta se dešava sa medicinskim osobljem zašto je toliki broj njih odjednom na bolovanju“, pitaju se iz Udruženja.

Oni traže da se pod hitno obave testiranja porodice umrlog (supruga, kćerke, majka, brat) sa kojima je više dana bio u direktnom kontaktu.

„Tražimo da se obavi dezinfekcija cijele kuće preminulog kao i da se utvrdi i objave tačni podaci o spiskovima testiranih (broj testova i broj testiranih)."

Na kraju ističu da „opet obični ljudi koji su uvijek bili spremni da brane ovu zemlju treba da umiru, a da o njima niko ne vodi računa, jer su prioritet ta testiranje neki drugi za koje se samo sumnja da su zaraženi iako ni do danas nemaju izražene simptome virusa“.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.