Vijesti
Borrell: "Želim naglasiti Dodiku: nema ugrožavanja BiH!" "Želio bih sad iskoristiti priliku da ponovim da ne postoji prostor za ugrožavanje teritorijalnog integriteta, jedinstva i suvereniteta BiH", kazao je Borrell.
#

"Balkan nije neko stražnje dvorište EU, to je naše unutrašnje dvorište", izjavio je visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell uoči početka neformalne večere sa šestoricom lidera zemalja zapadnog Balkana. Večera se održava u okviru tradicije zajedničkih susreta dva puta godišnje, a tema je budućnost regiona.

"Vjerujem da je većina naših partnera sa zapadnog Balkana složna s odgovorom Evropske unije na rusku agresiju protiv Ukrajine", kazao je Borrell, naglašavajući da je zapadni Balkan trenutno najveći strateški prioritet EU, ali i najvažnija stavka vanjske politike.

Borrell je najavio da će se u ponedjeljak održati politička diskusija Vijeća za vanjsku politiku EU na kojem će se raspravljati o sigurnosti na Balkanu u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu.

"Želio bih sad iskoristiti priliku da ponovim da ne postoji prostor za ugrožavanje teritorijalnog integriteta, jedinstva i suvereniteta BiH. Moram biti iskren: ovo govorim s posebnim naglaskom na gospodina Dodika", kazao je Borrell.

Naglasio je potrebu da se bude jedinstveno u osiguranju potrebnih koraka za stabilnu i prosperitetnu Evropu.

"To je naš kolektivni interes i najbolji način da gradimo prosperitetnu budućnost", zaključio je Borrell.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.