10.5 C
Sarajevo
23.04.2024

Novo odlaganje Bregzita? EU odugovlači dok Johnson ne dobije podršku

Evropska unija će radije pokušati da dobije na vremenu umjesto da žuri sa odlukom o zahtjevu koji je britanski premijer Boris Džonson nevoljno uputio za novo odlaganje Bregzita, kazale su juče diplomate za Rojters nakon 15-minutnog sastanka.

Podijeljeni britanski parlament je odbio da glasa o novom sporazumu za razlaz sa EU, u potezu koji je Džonsona primorao da traži treće odlaganje britanskog izlaska iz bloka, koje je predviđeno za 31. oktobar.

Na rijetkom nedjeljnom sastanku ambasadora 27 članica koje će sačinjavati EU nakon Bregzita, diplomate su odlučile da proslijede Džonsonov sporazum Evropskom parlamentu na odobrenje. EP će ove nedjelje zasjedati u Strazburu.

- OGLAS -

„Očekujemo da će krajem nedjelje stvari biti jasnije, i nadamo se da ćemo znati kako se stvari odvijaju u Londonu“, kazao je za Rojters jedan visoki diplomata EU. 

Drugi zvaničnik je dodao da je sastanak bio veoma kratak. „Nije bilo pitanja, niti diskusija. Čekali smo“.

Predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk je kazao u subotu da je primio zahtjev za odlaganje i da će se konsultovati sa prijestonicama kako da reaguju.

Mada iscrpljeni od mučnog Bregzit procesa, lideri EU žele da izbjegnu haotični Bregzit bez sporazuma i vjerovatno će prihvatiti zahtjev za odlaganje. 

Međutim, oni se nadaju da će Džonsonov sporazum na kraju biti prihvaćen u Londonu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA