3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Bh. režiser Faruk Šabanović na proslavi 50 godina Film At Lincoln Centra

Poziv je dobio od unuke Walta Disneyja Abigail Disney, pod čijim sponzorstvom trenutno u Sjedinjenim Američkim Državama radi na razvoju novog filma. 

Na svečanosti, pored Martina Scorsesea, Michael Moore i brojnih drugih, jedan od počasnih gostiju bio je španski režiser Pedro Almodóvar.

“Pričao sam mu o Sarajevo Film Festivalu s velikim ponosom, o njegovim prkosnim početcima. Iz tog susreta sam ponio sa sobom jednu njegovu prelijepu misao – grad bez filma je kao grad bez uspomena, bez sjećanja” – izjavio je Feni Šabanović.

- OGLAS -

Također, prijem je bio prilika za susret sa britanskom glumicom Tildom Swinton, koju je bh. režiser upoznao u Sarajevu gdje su zajedno na Sarajevo Film Factory držali predavanja studentima.

“Tilda je ponosna na studente umjetnike koje su Bela Tar i njegovi suradnici okupili u Sarajevu sa svih strana svijeta. Sjeća se tog slobodarskog duha i kreativne pokretačke energije koja je dolazila iz entuzijazma mladih filmskih radnika i dijeljenja vještine i znanja koje su donosili iskusni svjetski filmski stvaraoci. Predložila je da uskoro napravimo neki opsežniji i konkretan “followup” njihovih radova i uspjeha” – dodao je Šabanović. 

Film At Lincoln Center već 50 godina posvećen je promociji umjetnosti i unapređenju kinematografije i bogaćenju filmske kulture. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA