9 C
Sarajevo
20.04.2024

Šefovi Volkswagena idu pred sud zbog skandala sa dizelskim emisijama

Njemačko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv direktora Volkswagena Herberta Diessa, predsjedavajućeg kompanije Hansa Dietera Poetscha te bivšeg izvršnog direktora Martina Winterkorna zbog tržišnih manipulacija povezanih sa skandalom sa dizelskim emisijama iz 2015. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Tužitelji su saopćili da su njih trojica optuženi da su svjesno i namjerno sa zakašnjenjem informisali tržište o troškovima koje će kompanija imati kao rezultat skandala, čime su na nepropisan način utjecali na cijenu dionica Volkswagena.

Diess, Winterkorn i Poetsch, koji su bili članovi izvršnog odbora u vrijeme izbijanja skandala, dioničare i investitore nisu informisali o varanju i velikom finansijskom riziku za kompaniju.

- OGLAS -

Prema ovoj optužnici, njih trojica će se naći na sudu zajedno sa Rupertom Stadlerom, bivšim šefom Volkswagenove podružnice Audija, koji se također tereti zbog skandala s dizelašima.

Skandal sa dizelskim emisijama je izbio 2015. godine kada su otkrivene manipulacije na 11 miliona vozila širom svijeta kako bi se izvela prevara na testu ispušnih plinova.

Skandal s dizelskim motorima snažno je potresao kompaniju Volkswagen ali i cijelu automobilsku industriju koja je najrazvijeniji njemački sektor u kojem je zaposleno oko 800.000 osoba.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA