2 C
Sarajevo
26.04.2024

Odluka pala u Beču: “Zmajevi” protiv Francuske, Norveške i Portugala za drugi krug

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine igrat će u grupi D u norveškom Trondhajmu protiv Francuske, Norveške i Portugala na završnici Evropskog prvenstva, koje će biti održano od 10. do. 26 januara iduće godine u Austriji, Švedskoj i Norveškoj. Odluka je pala na današnjem žrijebu u austrijskom Beču.

U drugi krug proći će po dvije najbolje selekcije iz šest grupa. Ovih 12 timova bit će podijeljeno u dvije nove polufinalne grupe (jednu će činiti selekcije iz grupa A, B i C, a drugu iz grupa D, E i F), a reprezentacije će prenositi bodove osvojene u međusobnim duelima prvog kruga.

Po dvije najbolje idu u polufinale, dok će se trećeplasirane selekcije iz grupa boriti za peto mjesto, koje je bitno zbog učešeća na Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju. Titulu prvaka Evrope brani reprezentacija Španije.

- OGLAS -

Podsjetimo, “Zmajevima” će ovo biti prvi i historijski nastup na završnici Eura koje su izborili kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije iz osam kvalifikacijskih grupa.

Predstojeće EP bit će historijsko zbog još dva razloga. Prvo je to kontinentalno takmičenje koje će biti odigrano u tri države i prvo na kojem će igrati čak 24 reprezentacije (umjesto dosadašnjih 16).

Utakmice će se igrati u šest gradova, dva austrijska (Beč, Grac), tri švedska (Štokholm, Malme, Geteborg) te jednom norveškom (Trondhajm). Beč i Malme bit će domaćini i druge faze. U Štokholmu neće igrati ništa osim polufinala, finala i meča za peto mjesto.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA