3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Stravični snimci izvlačenja zarobljenih ispod ruševine nakon zemljotresa u Albaniji (VIDEO)

Nakon niza potresa koji su jutros nešto prije četiri sata pogodili Albaniju, tlo Balkanskog poluostrva ne prestaje se tresti. Prije nego što će uslijediti najjači potres od 1926. godine, prema svjedočenju Albanca Arlinda Alikaj, osjetilo se nekoliko onih manjih.

„Prve potrese sam osjetio već oko 3 sata, no nisu bili pretjerano jaki. Otac mi je govorio da idem spavati, ali ja sam uporno odbijao. Znao sam da će uslijediti novi, jači. Primijetio sam čudno ponašanje ptica koje su zbunjeno letjele i oglašavale se, nakon čega je uslijedio najjači u modernoj historiji Albanije“, kazao je za FACE Arlind Alikaj.

Podsjećamo da je Albaniju jutros od 4 sata do ovog trenutka, prema podacima Europskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), pogodilo preko 50 potresa od kojih je najjači iznosio 6,4 po Richteru. Serija potresa uzrokovala je značajnu materijalnu štetu, a osjetio se i u okolnim zemljama, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Bugarsku, Italiju, Grčku i na Kosovu. Iako je na EMSC stranici navedeno da postoji rizik od pojave tsunamija, na sreću do toga nije došlo. U trenutku pisanja, Albaniju je pogodio još jedan potres koji je registrovan u bazi EMSC-a, a čija magnituda je iznosila 4,7 po Richteru.

- OGLAS -

Albanija se još uvijek sporo oporavlja od serije potresa koji su prije nešto manje od dva mjeseca zadesila slična područja, čija najveća magnituda je iznosila 5,4 po Richteru.

Jutrošnji potres u Albaniji je ujedno i najjači potres koji je zahvatio ovu zemlju od 1926. godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA